Polygoné (1991)

Přemysl Rut. Rozhlasová hra. Autorova rozhlasová prvotina čerpající námět z antické látky. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Petr Adler.

Osoby a obsazení: Eteokles (Ladislav Frej), Polyneikes (Michal Pavlata), Kreón (Karel Pospíšil), Haimón (Otakar Brousek II.), Isméné (Dana Černá), Antigoné (Taťjana Medvecká) a Sysifos (Zdeněk Řehoř).

Natočeno 1991. Obnovená premiéra 1. 4. 2014 (ČRo 3 Vltava, 21:30 – 22:10 h.; 38 min.). Repríza 6. 12. 2022 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Pozn.: Ve své rozhlasové prvotině vychází autor z antického příběhu Antigony pohřbívající bratra Polyneika.  Namísto původní osudové tragédie ale sledujeme promyšlenou vztahovou hru, ve které každou velkou myšlenku i čin ubije politický pragmatismus a privátní zájmy. (anotace)

Text in Svět a divadlo, 1990.

Lit.: anonym: Přemysl Rut: Polygoné. In web ČRo 3 Vltava, březen 2014 (anotace). – Cit.: Ve své rozhlasové prvotině vychází autor z antického příběhu Antigony pohřbívající bratra Polyneika.  Namísto původní osudové tragédie ale sledujeme promyšlenou vztahovou hru, ve které každou velkou myšlenku i čin ubije politický pragmatismus a privátní zájmy. (…)

Lit.: Šmerdová, Štěpánka: Parafráze Sofoklovy Antigony v české dramatice 90. let 20. století. Brno: Masarykova univerzita, 2020 (bakalářská práce). – Cit.: (…) Bakalářská práce Parafráze Sofoklovy Antigony v české dramatice 90. let 20. století se zabývá dvěma parafrázemi klasického antického mýtu o Antigoně, které vznikly v českém prostředí. První z nich je hra Romana Sikory Smetení Antigony, druhou rozhlasová hra Přemysla Ruta Polygoné. První část práce je část teoretická, která pojednává především o Antigoně, dramatu od antického dramatika Sofokla, pojetí mýtu této hrdiny a jejími dalšími zpracování v české dramatice. Druhou částí je část analytická, zabývající se již dvěma zmíněnými dramatizacemi. Poslední část slouží jako shrnutí celé práce a objasnění rozdílu mezi původní předlohou a jejími dvěma parafrázemi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)