Komíny Gottwaldovy (1952)

Libuše Blažejová. Pohádka o zedníkovi, který hledal práci. Libuše Blažejová. Režie Ludvík Pompe.

Osoby a obsazení: zedník Večeřa (???), Večeřová (???), vypravěčka (???), Tomáš Baťa (Lubor Tokoš), dělník (???), Klement Gottwald (Vladimír Šmeral).

Natočeno 1952. Premiéra 23. 11. 1952, v den narozenin Klementa Gottwalda.

Pozn.: V pohádce použita skladba S presidentem Gottwaldem. Ukázky v pořadu Fonogramy – Výchovná pohádka. K poslechu zde.

Dělník nemá práci, a tak se snaží najít přímluvce, aby mu pomohl. Nejdříve hledá přímluvu u Panenky Marie Hostýnské, ale ta mu nepomůže. Zkusí štěstí i u zlého Bati, který má místo srdce počitadlo a přijímá jen takového dělníka, který dokáže uhádnout jeho těžké hádanky. Ale ani u něj jej štěstí nepotká, zaplete se do dělnické demonstrace, pomůže jinému dělníkovi a ten mu konečně řekne, kdo dokáže donést štěstí a práci nejen jemu, ale i všem ostatním. Je to jeho krajan z Moravy a jmenuje se Gottwald… Tato „pohádka“ je zajímavá tím, s jakou bravurou využívá klasické pohádkové motivy, k Baťovi vede cesta jen přes spoustu jeho rádců, kterým se musí strčit peníz, Baťovi pak chybí už jen obruče, které by na něm praskaly…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)