Budou vyvoláni jménem (1998)

Arnošt Goldflam. Baladický příběh z terezínského ghetta. Stereoscénář a zvuk Josef Daněk. Scénická hudba a závěrečná píseň Petr Hromádka. Text písně Vladimír Holan. Dramaturg Tomáš Sedláček. Režie Jan Antonín Pitínský.

Osoby a obsazení: Rudy (Luboš Pazderka-Veselý), Eliška (Marta Bačíková), matka (Ivana Valešová), Květa (Klára Sedláčková), otec (Josef Karlík), doktor Ullmann (František Derfler), hlas + zpěv (Ján Sedal). Dále hrají Miroslav Maršálek, Jaroslav Ludvík, Arnošt Goldflam a Petr Hromádka.

Natočeno v Brně v roce 1998 (44 min). Předpremiéra a beseda s autorem v rámci Klubu Vltava 4. 5. 1999 (Mahenův památník, 17:00 h.). Premiéra 8. 5. 1999 (Vltava, 14:30 – 15:15 h.). Repríza 30. 6. 2015 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.); 8. 5. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Pozn.: V inscenaci byla použita Píseň Ilse Weberové (Hans Krása/Arthur Rimbaud) a další skladby (orchestry řídili Jaroslav Ježek a Karel Vlach).

4. května 1999 v 17 hodin se v brněnském Mahenově památníku konalo setkání členů Klubu Vltava. Hlavním bodem programu byla předpremiéra a beseda s tvůrci rozhlasové hry Budou vyvoláni jménem. (In: Týdeník Rozhlas č. 20/1999).

Lit.: anonym: Arnošt Goldflam: Budou vyvoláni jménem. In web ČRo 3 Vltava, 30. červen 2015 (anotace). – Cit.: Baladický příběh z terezínského ghetta. Hra, za niž autor získal v roce 1999 cenu Prix Bohemia.

Lit.: Sedláček, Tomáš: Arnošt Goldflam: Budou vyvoláni jménem. Baladický příběh z terezínského ghetta. In web ČRo 3 Vltava, 8. květen 2021 (článek). – Cit.: Rudy Krása, hlavní hrdina Goldflamovy hry Budou vyvoláni jménem, je během druhé světové války s celou svou rodinou internován v terezínském ghettu. Vzpomínky na život před Terezínem postupně vymazává boj o přežití každého dne, nebo dokonce rezignace. Také však zůstávají drobné radosti, schopnost milovat a naděje. V režii J. A. Pitínského hlavní roli ztvárnil Luboš Veselý.  (…)

Pro vyznění inscenace má velký význam hudba Petra Hromádky. Ten kromě vlastních skladeb, například zhudebněné básně Vladimíra Holana, využil dobovou hudbu a také píseň Ilse Weberové skladatele Hanse Krásy s textem Arthura Rimbauda.

Arnošt Goldflam za hru získal v roce 1999 cenu na Festivalu Prix Bohemia.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.