Rány vítězů (1979, 2022)

Mluvené slovo Jana Knitlová: Rány vítězůJana Knitlová. Rozhlasová hra o učitelce hudby a o jejím vztahu k ženatému muži. Hudba Vladimír Truc, Ludwig van Beethoven, Sergej Prokofjev. Zvuk Jitka Borkovcová. Zvuková spolupráce Hana Jírová. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Asistentka režie Kateřina Hrdinová. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Božena Roubíková, učitelka hudby (Jana Hlaváčová), matka (Dana Medřická), ing. Palouš (Eduard Cupák), žena ing. Palouše (Jana Štěpánková), profesor Vinklář (Karel Máj), jeho žena (Blanka Waleská), Zdenička, žákyně (Helena Horčičková), hlasatel v rozhlase (Vladimír Fišer), hlasatelka v televizi (Hana Brothánková) a sekretářka (Drahomíra Fialková).

Natočeno 1979 (59 min.). Repríza 3. 10. 2010 (ČRo 2 Praha, 20:05 h);  10. 4. 2011 (ČRo 2 Praha, 20:05 h); 22. 10. 2015 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 16. 1. 2022 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli; 5. 6. 2022 (ČRo Rádio Pohoda, 12:00 h.; 21:00 h.).

Vydala Radiotéka, březen 2022 (MP3, CR.ES.2022.103). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Příběh vztahu panovačné tchyně a zotročené snachy, které zdravou ctižádost probudí až vztah k žákovi, zralému muži, jenž sám ale není schopen vymanit se z nadvlády manželky (anotace).

Lit.: (fr) [=FRÝBORT, Pavel]: Rozhlas. Tvorba. R. 1979, č. 31, 1. 8., s. 19–20.

Lit.: anonym: Jana Knitlová: Rány vítězů – 3.10. In web ČRo 2 Praha, říjen 2010 (anotace). – Cit.: Český rozhlas 2 – Praha po 20:05 hodině uzavře prostřednictvím hry Jany Knitlové: Rány vítězů malou přehlídku herečky Jany HLAVÁČOVÉ. Její všestranné herectví jí umožnilo vyniknout v rolích vážných, stejně jako v komických

Lit.: Hubička, Jiří: Jana Knitlová: Rány vítězů – 10. dubna. In web ČRo 2 Praha, duben 2011 (anotace). – Cit.: Komorní hra, v níž autorka na příběhu stárnoucí učitelky klavíru (hraje ji Jana Hlaváčová) rozvíjí motivy nadějí a zklamání, rezignace a opětovného nalezení odvahy k činu, přičemž dává nahlédnout hluboko do povah svých postav a hledá skryté popudy jejich jednání.

Dana Medřická zde ztvárňuje plnokrevnou postavu matky, která přes počáteční nesympaticky dominantní rysy postupně projeví své křehké a zranitelné nitro.

Lit.: anonym: Jana Knitlová: Rány vítězů. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2015 (anotace). – Cit.: V rozhlasové hře Jany Knitlové Rány vítězů ztvárnila Jana Hlaváčová hlavní roli učitelky hudby, která pro rodinné a pracovní povinnosti zanedbává svoji největší lásku: hru na klavír. 

Příběh vztahu panovačné tchyně a zotročené snachy, které zdravou ctižádost probudí až vztah k žákovi, zralému muži, jenž sám ale není schopen vymanit se z nadvlády manželky. 

Lit.: anonym: Rány vítězů. Rozhlasová hra o učitelce hudby a o jejím marném vztahu k ženatému muži. In web ČRo 2 Praha, 16. leden 2022 (anotace). – Cit.: (…) V rozhlasové hře Jany Knitlové Rány vítězů ztvárnila Jana Hlaváčová hlavní roli učitelky hudby, která pro rodinné a pracovní povinnosti zanedbává svoji největší lásku: hru na klavír.

Příběh vztahu panovačné tchyně a zotročené snachy, ve které zdravou ctižádost probudí až vztah k žákovi, zralému muži, jenž sám ale není schopen vymanit se z nadvlády vlastní manželky.

Příběh o naději a zklamání, o rezignaci a opětovném nalezení odvahy k činu dává zároveň nahlédnout hluboko do povah postav a hledá skryté popudy jejich jednání. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)