Zachýsek Rumělka (1988)

E. T. A. Hoffmann. Pohádková hra. Dramatizace Marie Hořínková a Zdeněk Hořínek. Překlad Erik A. Saudek. Hudba Petr Kodl. Dramaturgie Eva Košlerová. Záznam a střih Adriena Řádková. Zvuk Jiří Furman. Režie Ivan Holeček.

Osoby a obsazení: víla a paní z Růže (Libuše Švormová), čaroděj a dr. Alpanus (Karel Heřmánek), Zachýsek Rumělka (Oldřich Kaiser), Baltazar, student (Jan Čenský), Joachim Pulcher, kandidát na pobočníka (Josef Vrána), Kandida (Simona Vrbická), kníže Papucius II. (Martin Růžek), František Husák, Vincenzo, italský mistr (Jiří Hálek), Bohumila Dolejšová, Miriam Kantorková, Jiřina Inka Šecová, hlasatel (Oldřich Vlach) a Vladimír Fišer.

Natočeno v Československém rozhlase v roce 1988 (45 min.).

Pozn.: Zrzavého kocoura promění v chvástala a hejska zvaného Zachýsek Rumělka a ten postupně začne manipulovat lidskými osudy. E. T. A. Hoffmann, německý spisovatel, ale také hudební skladatel a malíř, byl představitelem pozdního romantismu. V jeho povídkové a pohádkové tvorbě převažují pitoreskní příběhy plné tajemství i drobných hříček na pomezí reality a fantazie. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)