Čarodějná země 0z (2013, 2014)

Lyman Frank Baum. Pohádková hudební hra. Dramatizace Jitka Škápíková. Hudba Kryštof Marek. Text písní Ondřej Suchý. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Vlado Rusko.

Osoby a obsazení: Tipet (Kryštof Hádek), koza (Lucie Pernetová), brouk Mrskavec (Radek Holub), Honza Dýně (Zdeněk Hruška), čarodějnice Mombi (Barbora Hrzánová), generálka Bimbam (Jana Stryková), Hastroš (Jiří Lábus), Plecháč (Jan Vondráček), Zbabělý lev (Pavel Rímský), královna myší (Lucie Černíková), strážce Smaragdového města (Jiří Klem) a Glinda Dobrotivá (Dana Batulková).

Natočeno 2013. Premiéra 23. 3. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.; 54 min.). Repríza 17. 1. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Vydal Radioservis 6. 8. 2014 (1 CD, CR0714-2 – EAN 8590236071421).

Pozn.: V některých materiálech je jako autorka hudby uvedena Ivana Loudová.

Pozn. 2: Čarodějná země Oz je volné pokračování Čaroděje ze země Oz v netradičním zpracování jako pohádkový muzikál.
Dosti zvláštní trojice kamarádů, kluk Tipet, Honza Dýně a dřevěná Koza, se vydávají do hlavního Smaragdového města čarodějné země Oz. Chtějí ho ochránit před nájezdem dívčí armády. Té sice velí rázná Bimbam, ale v pozadí všech zlostných snah se ukrývá mocichtivá čarodějnice Mombi se svými kouzly. V královském paláci se přátelé setkávají hned se třemi královskými vládci, Hastrošem, Plecháčem a Zbabělým lvem. Jsou to spíš popletové a zbabělci: víc si všímají vlastních bolístek, než aby pořádně vládli. Blížící se hrozba je veliká a v téhle poněkud potrhlé zemi si nikdo neví rady. Je třeba hledat pomoc jinde…
Čarodějnou zemi Oz propojuje s Čarodějem ze země Oz jen místo děje a hravá forma fantasy literatury. Ta umožnila vznik vlastně velmi moderní pohádky, ačkoli samotný příběh vznikl již v roce 1904.  (anotace k CD)

Lit.: Ledvinková, Václava: Lyman Frank Baum: Čarodějná země Oz. In web ČRo 2 Praha, březen 2014 (anotace + ukázka k poslechu). – Cit.: Volné pokračování Čaroděje ze země Oz v netradičním zpracování jako pohádkový rozhlasový muzikál. Dosti zvláštní trojice kamarádů, kluk Tipet, Honza Dýně a dřevěná koza, se vydávají do hlavního Smaragdového města čarodějné země Oz. Chtějí ho ochránit před nájezdem ženské armády. Té sice velí rázná Bimbam, ale v pozadí všech zlostných snah se ukrývá mocichtivá čarodějnice Mombi se svými kouzly. V královském paláci se přátelé setkávají hned se třemi královskými vládci. Jsou to spíš popletové a zbabělci: víc si všímají vlastních bolístek, než aby pořádně vládli. Blížící se hrozba je veliká a v téhle poněkud potrhlé zemi si nikdo neví rady. Je třeba hledat pomoc jinde…

Čarodějnou zemi Oz propojuje s Čarodějem ze země Oz jen místo děje a hravá forma fantasy literatury. Ta umožnila vznik vlastně velmi moderní pohádky, ačkoli samotný příběh vznikl již v roce 1904.

Lit.: Suchý, Ondřej: Ondřej Suchý v prosinci. In web Oficiální stránky Ondřeje Suchého, listopad 2012 (zpráva + text písně). – Cit.: Musím se také pochlubit – na konci listopadu jsem dopsal a odevzdal písňové texty do rozhlasové hudební pohádky ČARODĚJNÁ ZEMĚ OZ. Texty zhudebňuje skladatel Kryštof Marek, režisérem bude Vlado Rusko, premiéra na vlnách Českého rozhlasu se uskuteční až v novém roce 2013. Jeden z textů tu předkládám k nahlédnutí:

POCHOD MYŠÍ

My, my, myši
V teplém plyši
Ťap, ťap, ťapem
Za svým cílem
Ťap, ťap, ťapem
Za svým cílem
V mocném houfu
Šedobílém

Myši šedé šedá vede
Myši bílé ledabyle
Za tou šedou myší ťapou
Malé, vyšší
Skvělé myši
Ťapem za tou boubelatou

Ťap, ťap, ťapy, ťapy, ťap
Přeťapem přes tenkou lať
Překážky jsou? Ať, ať, ať!
Vše přeťapem ťap, ťap, ťap!

My, my, myši
V teplém plyši
Ťap, ťap, ťapem
Za svým cílem
V mocném houfu
Šedobílém
Až budeme u cíle
Někomu to
Ťap, ťap, ťapy
Bude velmi nemilé!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)