Vánoční čas (2012)

Dora Viceníková. Minutová hra. Nejkrásnější svátky na křižovatce tramvajových i životních drah. Zvukový mistr Ladislav Reich. Zvuková spolupráce Tomáš Pergl. Natáčecí technik Dominik Budil. Produkce Iveta Tomášková, Dana Reichová. Dramaturgie Kateřina Rathouská. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: řidič tramvaje (Radek Holub), muž na kolejích (Lukáš Hlavica), řidička tramvaje (Barbora Hrzánová) a cestující (Tomáš Pergl).

Natočeno v roce 2012. Rozhlasová premiéra 25. 12. 2012 (3 min). Repríza 18. 12. 2014 (ČRo 2 Praha, 14:49 h.); 23. 12. 2016 (ČRo 3 Vltava). K poslechu zde.

Text hry:

Tramvaj zvoní, zběsile zvoní.

ŘIDIČ: křičí) Vypadni z těch kolejí!!! Kreténe, neslyšíš?

MUŽ NA KOLEJÍCH: (zoufale) Neopouštěj mě!!! Miluju Tě!!!

ŘIDIČ: (pro sebe) Všichni se naučíme žít sami, zpočátku nám to vlastně vyhovuje. Nikdo nás neokřikuje a netlačí do věcí, které umíme tak elegantně vytěsňovat. Pak ale přijdou Vánoce… Chvíli nadáváme na vyprázdněnou tradici a komerční tlaky, to nám ale dlouho nevydrží… Tak se utěšujeme, že je to jen pár dní… Něco hluboko v nás se ozývá a my se s tím neumíme racionálně vypořádat. Podělaný Vánoce. (zařve z okýnka) Vypadni, ty debile!

ŘIDIČKA: (zvoní, ale nenadává) Takhle kdyby mě někdo miloval… Vykašlu se na předpisy a běžím tramvají jako Bohdalová v tom muzikálu… no… jak se to sakra jen… všichni lidi by mi uhýbali a měli naučený choreografie a nakonec bych zůstala s tím chlápkem v objetí uprostřed křižovatky…

CESTUJÍCÍ: (buší na kabinu) Tak popojedem, mladá paní, nebo mi ten kapr vyskočí z igelitky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)