Láska na skládce (2012)

Kateřina Rathouská. Minutová hra.  Spolu v dobrém i zlém dokud nás odpadky nerozdělí. Zvukový mistr Tomáš Gsöllhofer, Dušan Kozák. Zvukové a hudební efekty Dušan Kozák. Produkce Iveta Tomášková, Dana Reichová. Dramaturgie Kateřina Rathouská, Martin Velíšek. Režie Natálie Deáková.

Osoby a obsazení: Mrkací panna (Petra Hřebíčková), plyšový medvěd (Luboš Veselý).

Natočeno 2012. Rozhlasová premiéra 13. 2. 2013. Repríza 23. 2. 2013 (ČRo 3 Vltava, 11:27 h.; 17:41 h.; 23:15 h.). K poslechu zde.

Text hry:

MRKACÍ PANNA: Jsem mrkací panenka. Když si lehnu na záda, jedno oko se nezavírá, ale aspoň pořád vím, co se kolem mě děje. Nemám nohu. Pravou nohu. Odešla mezi odpadky a už se nevrátila.

PLYŠOVÝ MEDVĚD: Jsem vypelichaný medvěd bez čumáku. Měl jsem tam knoflík, ale nějaký harant ho urval. Od té doby nedýchám. Má to i své výhody, aspoň necítím všechen ten smrad kolem. Včera vedle mě vykydli shnilé bramborové šlupky a bobky od morčete, ale se mnou to ani nehlo.

MRKACÍ PANNA: Pane medvěde, neviděl jste moji nohu? Pravou nohu, levá zatím drží. Nedávno tu ještě byla…   (Blíží se zvuk nákladního auta.)

PLYŠOVÝ MEDVĚD: Nevím, kde máte nohu, ale i bez ní jste krásná. Miluju vás. Vezměme se, dokud je čas.   (Auto je blíž.)

MRKACÍ PANNA: Ano. Máte pravdu. Budu s vámi navěky a nic nás nikdy nerozdělí. Podejte mi pac…

(Na obě hračky prudce spadne obrovská hromada odpadků z korby.)

Lit.: Rathouská, Kateřina: Co trvá minutu nebo dvě? Rozhlasová hra. In Čtvrtletník Klubu Vltava 3/2012, s. 32 (článek + text). – Cit.: Minutové hry jsou krátké zvukové dramatické útvary v nejširším slova smyslu. Český rozhlas je začal pravidelně natáčet v únoru 2012 a vysílat je bude od října stejného roku. Formát mini her není nový, například na půdě Deutschlandradia Kultur vznikají řadu let. V Česku je pod startem projektu
podepsána dramaturgyně Kateřina Rathouská, která se přípravě hříček věnuje kontinuálně ve spolupráci s mnoha autory, režiséry, herci, zvukaři, hudebníky, zvukovými designéry a dalšími.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)