Řidičův útěk (2005)

Alfred Andersch. Hra o jedné automobilové nehodě. Přeložil Miroslav Stuchl. Scénická hudba Jiří Šupka-Svěrák. Dramaturgie Jana Paterová. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: vypravěč (Pavel Soukup), pumpař (Alois Švehlík), manažer (Viktor Preiss), dívka (Dana Černá), Heiss (Oldřich Vlach), Mary Lou (Valérie Zawadská), Steffen (Miroslav Táborský), Jimmy Wong (Ivan Trojan) a policista (Jaroslav Horák) a další.

Natočeno v roce 2005 (67 min).  Premiéra 13. 9. 2005 (Vltava 21:30 – 22:45 h.). Repríza 9. 3. 2010.

Původní rakouská verze a rakouská verze z roku 1995

Z internetových stránek ČRo:
Produkční centrum Českého rozhlasu uspořádalo ve středu 27. dubna veřejnou předpremiéru rozhlasové hry Alfreda Andersche „Řidičův útěk“, kterou pro rozhlasové vysílání natočila režisérka Hana Kofránková. V rozhlasovém éteru uslyší posluchači tuto hru v letních měsících letošního roku.

Text rozhlasové hry Alfreda Andersche „Řidičův útěk“ nese v sobě stopy doby svého vzniku (r. 1957) – nedávná blízkost 2. světové války, situace Američanů v Německu, sociální aspekty, jistá nevraživost autora ke světu „bohatých“ atd. Na druhé straně autor vytvořil dramatický tvar, který ještě dnes působí značně experimentálně – rezignoval na tzv. „normální příběh“ a přináší prolnutí tří osudů v jednom okamžiku jako lineární posloupnost tří vnitřních monologů, jen kmitavě, v reminiscencích se dotýkajících reálného světa. Celý triptych je provázen stylizovaným chórem, málo účastným na příběhu samém, a chladným, úsporným, vypravěčem. První německá realizace (r. 1959) se vyznačovala úpornou plochostí, ba jakousi „inertností“ provedení, režie dokonce rezignovala na autorovo doporučení použít bicí nástroje uvnitř jednotlivých monologů. Naše provedení je zvukově barevnější, herecké výkony jsou vedeny až do psychologizující drobnokresby, v použitých zvucích a rytmizujících hudebních akcentech se střetávají zcela konkrétní prvky se stylizovanou abstrakcí. Vzniklý tvar je nejspíše připomínkou experimentujících snah let šedesátých, snad by mohl být inspirací i pro rozhlasovou tvorbu současnou“, říká o hře „Řidičův útěk“ režisérka Hana Kofránková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)