Zlatý chrobák (1958, 2023)

Edgar Allan Poe. Dobrodružný příběh. Dramatizace Richard Hanzlík. Úprava a průvodní verše Jan Skácel. Zvukový mistr Jaromír Pěnčík. Technická spolupráce Olga Boriová, Dagmar Kalendová. Natáčecí technik Taťána Frgalová. Režie Vladimír Vozák.

Osoby a obsazení: recitátor (Rudolf Krátký), Edgar Allan Poe (Otakar Dadák), Wolf (Vilém Blažek), Jupiter (Karel Kabíček) a Wiliam Legrand (Rudolf Jurda).

Nastudovalo Brno v roce 1958. Repríza 24. 9. 2023 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.; 52 min.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Vydala Radiotéka, prosinec 2023 (MP3, CR.ES.2023.301). Ukázka k poslechu zde.

Lit.: Velíšek, Martin: Edgar Allan Poe: Zlatý chrobák. Dobrodružný příběh z pera klasika americké literatury. In web ČRo 3 Vltava, 24. září 2023 (článek). – Cit.: K napsání slavné povídky Zlatý chrobák (překládáno též jako Zlatý skarabeus) vedla Edgara Allana Poa jeho záliba v šifrách, hmyzu, tajuplných příbězích a tíživá finanční situace. Vznikla jedna z prvních světových detektivních povídek o hledání tajemného pokladu, ale také o posedlosti a chamtivosti. (…)

Příběhů s detektivní zápletkou napsal Poe několik sbírek, slávu už za jeho života mu například vedle hororové povídky Jáma a kyvadlo přinesl právě Zlatý chrobák. Prózu ale Poe psal především kvůli obživě, své nejbytostnější ambice viděl v básních.

Díky mnoha z nich, ale především díky mistrovskému Havranovi, skutečně vstoupil do dějin poezie. Zažil i krátké období popularity a společenské prestiže po té, co báseň otiskl časopis Evening Mirror v lednu roku 1845. Brzy se však kvůli alkoholu, drogám a dluhům z hazardu dostal na společenské dno.

Těžko říct, co ho nakonec nejvíc proslavilo, zda hororové a detektivní prózy, básně nebo rozháraný způsob života završený tragickou smrtí v roce 1849. Jeho vliv na pozdější literaturu (ale i třeba film či komiks) je zcela zásadní a čtenáři celého světa se k jeho dílu neustále vrací.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)