Knoflíková válka (1993)

Louis Pergaud. Hra pro mládež na motivy stejnojmenného románu. Dramatizace Pavel Soukup. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Ivan Hubač. Zvukové efekty Petr Šplíchal. Záznam a střih Anna Suchánková. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Asistentka režie Eva Žižková. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Janek (Martin Sobotka), Souška (Vít Ondračka), Cinkal (Jakub Zdeněk), Bouřka (Matěj Hádek), Buřinka (Tomáš Staněk), Boubela (Martin Pavlík), Hejl (Petr Hotmar), Pajda (Jiří Luhan), Prcek (Pavel Chalupa), Třasořitka (Michal Alexandridis), Marie (Simona Osladilová), Bishop jr. (Jan Dolanský), učitel Simon (Pavel Soukup), otec (Ladislav Mrkvička), Jaromír Meduna, Alois Švehlík, Václav Kotva, Pavel Pípal, Antonín Hardt, Karel Richter, Hana Brothánková, Lada Sukupová, Marek Kratochvíl a Tomáš Klima.

Natočeno v Českém rozhlase v roce v roce 1993 (53 min.). Repríza 30. 9. 2017 (ČRo Rádio Junior); 7. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 3. 10. 2020 (ČRo Rádio Junior, 10:00 h.; 14:00 h.); 30. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Pozn.: Příběh o nesmiřitelné válce Loverňáků a Velraňáků, dvou klukovských part ze sousedních vesnic, které se zarputile nenávidí a bojují proti sobě všemi možnými způsoby. V každé z bitev získává vítězná strana válečné trofeje – knoflíky, kšandy nebo pásky zajatých bojovníků. Pro zajatce je to velice ponižující záležitost – po velkém výprasku od nepřítele se domů vracejí otrhaní, doma je pak čeká další, tentokrát rodičovský, výprask.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Louis Pergaud, nikoliv Louise.

Opraveno, díky. M.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)