Faidra (1962)

Jean Racine. Vrcholné dílo francouzského klasika. Přeložil Gustav Francl. Rozhlasová úprava a dramaturgie Jaroslava Strejčková. Scénická hudba Jiří Berkovec. Hraje Pražský komorní orchestr. Režie Miloslav Jareš.

Osoby a obsazení: Théseus, syn Aigeův, král athénský (Vladimír Šmeral), Faidra, manželka Théseova (Marie Glázrová), Hippolytos, syn Théseův a Antiopy, královny Amazonek (Luděk Munzar), Aricie, princezna z královské krve aténské (Viola Zinková), Oinona, chůva a důvěrnice Faidřina (Julie Charvátová), Theramenos, vychovatel Hippolytův (Otomar Korbelář), Ismena, důvěrnice Ariciina (Irena Kačírková), Panopa, žena z družiny Faidřiny (Jaroslava Drmlová).

Natočeno v roce 1962. (101 min.). Repríza 17. 9. 2005 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Rozhlasové jeviště; 9. 7. 2011 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Rozhlasové jeviště  ke 100. výročí narození herečky Marie Glázrové.

Pozn.: Režisér Miloslav Jareš využil atmosféry a zvukového ozvláštnění prostoru historických chrámů v Kutné Hoře.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Podle poslechu je hra nahrávána zřejmě v rozhlasovém studiu.
Údaj o natáčení v prostorách chrámu sv.Barbory v Kutné Hoře se tak nejspíš vztahuje jen k Theerově Faethontovi s Luďkem Munzarem. K záměně došlo asi proto, že ve Faidře hraje také
Luděk Munzar – roli Hippolyta.Žádná zvláštní akustika v nahrávce Faidry není patrná.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)