Legenda o rybáři a víle (1979)

Yamamoto Taro.  Rozhlasová pohádka podle motivů hry Černý proud a starojaponských legend. Překlad a úprava Vladimír Merhaut. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Jan Berger.

Osoby a obsazení: vypravěč (Eduard Cupák), Taro (Petr Svojtka), Tarův otec, rybář (Miroslav Macháček), Tarova matka (Jaroslava Adamová), Himeko (Hana Maciuchová), nájemce Ghen, její otec (Jiří Holý),Věra Kubánková, Otakar Brousek I.,  chór (Jiří Prager, Viktor Vrabec, Vladimír Čech, Karel Houska, Ferdinand Krůta, Zdeněk Kutil, Jana Andresíková, Olga Dobešová, Věra Galatíková, Drahomíra Fialková, Klára Jerneková, Oldřich Janovský, Zdeněk Ornest, Josef Patočka, Rudolf Pellar, Jan Řeřicha a Vladimír Bičík).

Natočeno 1979 (65 min.). Obnovená premiéra 31. 8. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:00 h).

Pozn.: Pohádka vznikla přepracováním rozhlasové hry Černý proud (1968).

Pozn.: Vydejte se s Eduardem Cupákem, Hanou Maciuchovou nebo Otakarem Brouskem do Japonska. Na břehu moře tam ryby chytá vyhlášený rybář z Urašimy. Jeho syn však po něm nechce převzít řemeslo. Legendy jsou jen obrázkem, alegorií života. A jak už to bývá nejen v pohádkách, potomek odmítá jít ve stopách svého otce. Také syn rybáře z Urašimy se nechce zapojit do tohoto starobylého a poctivého řemesla. Nenávidí totiž zabíjení. Okolnosti ho ale donutí ustoupit a splnit, co mu už kdysi dávno osud vepsal do vínku. Rozhlasová pohádka vznikla na motivy hry Teria Jamamoty a starojaponských legend.   (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)