Kámen v okně (1989)

Roman Ráž. Režie Markéta Jahodová.

Osoby a obsazení: Šimon (Lubor Tokoš), jeho přítelkyně (Věra Kubánková), přítel – vypravěč (Martin Růžek).

Natočeno 1989.

Lit.: Vadlejchová, Ivana: O konfliktech generací. In Scéna 18/1989, s. 3 (recenze). – Cit.: Roman Ráž spolupracuje s rozhlasem již od poloviny šedesátých let. Jeho nedávno uvedená původní hra má společensky žádoucí téma — vypovídá o konfliktním soužití několika generací. Hlavní postavu dramatu představil Lubomír Tokoš, který zapůsobil sytým a dramatickým, věkem zabarveným hlasem. (Do obdobné postavy — lamače Kramoliše — byl tento charakterní herec přesně obsazen Jiřím Horčičkou do Fairaizlovy Balady o podzimní trávě, o které jsme nedávno psali.).

KÁMEN V OKNĚ Romana Ráže je hra nabitá dějem. Dialog je spádný, charaktery vykresleny detailně. Osvěžujícím stavebním prvkem působí komentáře dvou přátel hlavní postavy a zároveň jejich vystoupení v reálné rovině děje. Představuje se tak tragický příběh člověka, jenž se stal obětí násilí, kterému se postavil na odpor ze spravedlivého rozhořčení. Pracovitý a oblíbený krejčí Šimon si postupně znepřátelí obyvatele městské čtvrti jenom tím, že nechce strpět vandalství dětí, které stále agresívněji napadají jeho příbytek. V sebeobraně se vydá hledat příčinu tohoto chování. Zjistí původ v rodičích, ve škole i v úřadech, neboť narazí na lhostejnost, kariérismus, zlobu a fetišizaci vlastnictví, zde dítěte. Příběh se rozvíjí tragicky: s chraplavým zvoněním se řítí na kolech ulicí tlupa dětí, ničících, co jim přijde do cesty za shovívaného přihlížení dospělých. Tomuto světu oponuje starý poctivec, který nepřijímá společenskou negaci hodnot materiálních ani lidských. Enormní rozsah konfliktu vypovídá o hlubší podstatě soudobých negativních lidských vztahů.

Symbolicky hra zachycuje neřešitelnost situace, kdy výchova mladé generace je pokřivena špatným příkladem chování dospělých. Proto může posluchačovi připadnout i nevěrohodný závěr příběhu, kde zraněný Šimon na nemocničním lůžku se chystá pln optimismu na návrat do svého domku, aniž by se cokoli změnilo v kvalitě původců konfliktu. Naopak na závěr opět rachotí zvonky kol dětí jako hrozba.

Kámen v okně nastudovala Markéta Jahodová v hlavních rolích s přesvědčivým Šimonem Lubora Tokoše, bojácnou přítelkyní Věry Kubánkové a s hlavním vypravěčem Martina Růžka, který jako Přítel projevil přátelský cit smíšený i s trochou lhostejnosti k agresivitě dětí.

Rozhlasové vysílání přineslo závažnou problematiku odpovědnosti a poctivosti v životním jednání i ukázalo na tragické důsledky uplatňování tohoto postoje v současnosti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)