Proces aneb Zrádce národa (2000, 2020)

Jan Kolář: Proces aneb Zrádce národaDokumentární rozhlasová hra o tzv. Švihově aféře. Připravil Jan Kolář. Režie Ivan Holeček.

Osoby a obsazení: Karel Šviha, poslanec (Jiří Štěpnička), poslanec strany Mladočechů (Radoslav Brzobohatý), Paštika, student práv (Michal Dlouhý), Masaryk, poslanec za realistickou stranu (Karel Pospíšil), svědek, Paštikův spolužák (Zdeněk Mahdal), Švihová (Valerie Zawadská), Švihova neteř (Simona Vrbická), předseda soudu (Otakar Brousek I.), člen Švihovy strany (Petr Nárožný), vypravěč (Josef Somr), „Národní listy“ (Antonín Molčík), zástupce státní policie (Jiří Klem), lid (Michal Pavlata) a další.

Natočeno 2000 (42 min.).

Vydala Radiotéka, červenec 2020 (MP3).

Lit.: (anonym): Rozhlasová hra: Proces aneb Zrádce národa. In web ČRo 17. 11. 2007 (anotace). – Cit.: Na jaře roku 1914 se na stránkách Národních listů objevil materiál, který usvědčoval poslance Karla Švihu z placené spolupráce s pražskou policií. Švihovi, který list zažaloval, se obvinění nepodařilo vyvrátit ani u soudu. Po válce a po vzniku Československa, bylo prokázáno, že Šviha byl prostřednictvím pražské policie ve spojení s arcivévodou Františkem Ferdinandem d´Este, kterému za peníze dodával důvěrné zprávy z českého politického tábora. Aféra se stala jedním z inspiračních zdrojů románu Franze Kafky Proces.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)