Strojček na spomienky (Strojek na vzpomínky, 1997)

Dušan Dušek. Rozhlasová hra pro mládež. Dramaturgie Kveta Slobodníková. Zvk Miroslav Nemec, Peter Daniška, Milan Greguš. Režie Jaro Rihák.

Účinkují Stanislav Štepka, Vladimír Hajdu, Peter Šimun, František Tománek, Michaela Čobejová, Szidi Tobiasz, Ivan Vojtek, Július Paluš.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1997 (41 min.). Repríza 20. 3. 2015 (SRo 9 Rádio Junior); 2. – 8. 4. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Dieťa vo svete literatúry – literatúra vo svete detí. In web SRo Rádio Litera, 31. 3. 2024 (článek). – Cit.: Medzinárodný deň detskej knihy sa každoročne oslavuje 2. apríla, v deň narodenia veľkého dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Pri tejto príležitosti sme sa v Rádiu Litera rozhodli, že tento týždeň venujeme literárnej tvorbe pre deti, autorom detských kníh a rozprávok, ale aj detským knižným hrdinom. Počas najbližších dní si budete môcť postupne na pokračovanie vypočuť niekoľko pôvodných poviedok, ktoré zvíťazili v súťaži vydavateľstva Perfekt o pôvodnú poviedku určenú deťom, ale aj mnohé pásma, verše či rozhlasové hry s témou detstva či spomienok na neho. Okrem toho si pripomenieme aj 215. výročie narodenia ruského spisovateľa Nikolaja Vasilieviča Gogoľa. Spomenieme si tiež na nedávno zosnulého herca Ivana Letka. (…)

Nasleduje rozhlasová hra pre mládež podľa Dušana Dušeka a jeho textu Strojček na spomienky. Rozvíja rozprávkový príbeh Pištáčika, v ktorom sa objaví veľa hrdinov s dobrým srdcom. Stretnete sa s poštárom Známkom, ktorý nosí ľuďom okrem listov aj rozprávky. Niektoré pochytal do kapsy od ľudí, preto vždy natŕčal uši, aby mu neubzikli spred nosa. Poštára Známku nezameniteľne a kúzelne stvárňuje Stanislav Štepka.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)