Sedliak milionár (Sedlák milionář, 2006)

Ferdinand Raymond. Pohádková hra. Překlad a rozhlasová úprava Ľudovít Petraško. Asistentka režie Silvia Matovská. Hudební spolupráce Katarína Bielčíková. Zvuk Milan Greguš. Dramaturgie Zuzana Grečnárová. Režie Štefan Konrenči.

Osoby a obsazení: Lacrimosa (Eva Pavlíková), Aiax (Miroslav Noga), kráľovná víľ (Mária Kráľovičová), Tofan (Marián Zednikovič), Fortunatus (Dušan Tarageľ), Lotka (Zuzana Kapráliková), Vavrinec (Dušan Kaprálik) a Hans (Ľubo Kostelný).

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2006 (49 min.). Premiéra 8. 10. 2006 (Rádio Slovensko). Repríza  30. 7. 2020 (SRo Rádio Junior, 17:00 hod.).

Pozn.: Ferdinand Raimund bol slávny rakúsky dramatik a divadelný herec prvej polovice 19. storočia. V roku 1826 napísal divadelnú hru, ktorú si u nás môžete vypočuť v rozhlasovej úprave. Strastí si v nej užije veru každá jedna postava. Najskôr víla Lakrimóza zo vzdušného zámku sa spustila na zem, kde sa zaľúbila do provazolezca. Z veľkej lásky sa zrodila dcéra Lotka, ale spoločné šťastie netrvalo dlho. Komediant jedného dňa spadol z lana a polosirota Lotka prišla vzápätí, pre kliatbu kráľovnej víl, aj o svoju mamu. Kráľovná víl jej prisúdila život na zemi a v chudobe. Kliatba padne, len ak sa dievča do svojho osemnásteho roku vydá za takého, čo bude rovnako chudobný. Lenže na scénu prichádza Tofan, mocné knieža žlče, aby sa z chudobného pestúna Lotky – Fortunáta Korienka – stal Sedliak milionár. Príbeh je trošku zamotaný a bude ešte viac. Rozuzlenie nájdete v hre, ktorú preložil a upravil Ľudovít Petraško. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)