Novecento – Magické piano (2007)

Baladický příběh zázračného klavíristy. Alessandro Baricco. Překlad Karina I. Havlů. Mistr zvuku Roman Špála. Hudba Emil Viklický, na klavír hraje Emil Viklický. Režie Lucie Bělohradská. Režijní spolupráce Markéta Jahodová.

Osoby a obsazení: Vypravěč (David Prachař) a hlasy (Tomáš Pergl, Petr Šplíchal, Tomáš Vrba, Jan Kostroun, Hana Brothánková, Jana Knappová, Olga Pašková a Marta Bedřichová).

Natočeno 2007. Premiéra 25. 12. 2007 (Vltava, 14:00 h.).

Pozn.: Nominace Prix Bohemia Radio 2008 v kategorii Rozhlasová hra pro dospělého posluchače.

Pozn.: Na divadelních jevištích známé také jako Magické piáno, filmové zpracování vzniklo v roce 1998 pod názvem Legenda o 1900.

Lit.: Pekárek, Hynek: Magické piáno, Oskar a babi Růženka. In Týdeník Rozhlas 52/2007, s. 9 (anotace). – Cit.: I když má svoje břehy,každé moře je nekonečné. Je to živel zvuků. Konejší šplouchavými zvuky drobných vlnek v příboji a znepokojuje mysl, když bouří. Je hudba moře. Je moře hudby. Moře a hudba zní a prolínají se v příběhu o člověku,který oficiálně nikdy nebyl, i když pověst o jeho umění klavíristy se nesla od přístavu k přístavu.

Autorem baladického příběhu Novecento je Alessandro Baricco (1958),prozaik a dramatik,jehož věhlas překročil hranice rodné Itálie již krátce po vydání jeho druhého románu Oceán moře v roce 1993. Následující rok publikoval Baricco divadelní monodrama Novecento,v němž svůj oblíbený motiv nekonečného moře jako neodmyslitelného pozadí individuálních lidských osudů spojil s motivem hudby a její magické vitální síly. Název hry je současně jménem hlavního hrdiny, muže, kterého jako odložené dítě naleznou námořníci v podpalubí zaoceánské lodi Virginia a dají mu absurdně znějící příjmení inspirované novým 20. stoletím – Novecento..

Z chlapce vyroste geniální klavírista. Uchvacuje pasažéry svou hudbou v rytmu moře, při níž prý tančil i bůh, když ho nikdo neviděl. Novecento má jedno tajemství, které nikomu neodkryje, nikdy nevystoupí z lodi, na níž se narodil.

Monodrama Novecento poprvé inscenoval režisér Gabriele Vacis v Turínu. Populární herec a komik Eugenio Allegri pak s představením objel celou Itálii a zavítal i do zahraničí – Novecenta hrál více jak pětsetkrát.

U nás se hra, která byla mezitím přeložena do desítek jazyků, inscenována po celé Evropě a zfilmována oscarovým režisérem Giuseppem Tornatorem, poprvé objevila s novým titulem Magické piáno v roce 2006 na scéně pražského divadla Viola.

Inscenovala ji režisérka Lucie Bělohradská a vedle herce Davida Prachaře v ní vystupuje i klavírista Emil Viklický. Představení přijali příznivě diváci i kritika a David Prachař získal za svůj herecký výkon Cenu Thálie. Nová rozhlasová hra je auditivní podobou představení, na něž ve Viole bývá dodnes vyprodáno.

Inscenace Novecenta byla první prací režisérky Lucie Bělohradské v rozhlase.„Bylo to setkání s novou, pro mne zatím neznámou disciplínou, jakou je rozhlasová režie. Shledala jsem ji zajímavou a zábavnou a tiše bych si přála, aby mé první setkání s rozhlasem nebylo posledním,“ řekla režisérka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)