Komediomat na rozhlasových vlnách (2013)

Rozhlasové vystoupení brněnské improvizační skupiny. Náměty a režie Ladislav Cmíral. Dramaturgie Hana Hložková.

Účinkují Marcela Máchová, Iveta Austová, Roman Blumaier, Alexandr Stankov, Ondřej Havlík, Pavel Helan (keyboard, kytara) a Ladislav Cmíral (moderování).

Nastudovalo Brno v roce 2013. Premiéra 28. 7. 2013 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.; 40 min.) v cyklu Hry a dokumenty nové generace.

V roce 2015 bylo natočeno další vydání pod názvem Kabaret v éteru – Komediomat (2015).

Lit.: Hložková, Hana: Komediomat na rozhlasových vlnách.  In web ČRo 3 Vltava, červenec 2013 (článek) – Cit.: V cyklu Hry a dokumenty nové generace představíme improvizační skupinu umělců, jenž vystupují v pořadu nazvaném Komediomat. Ačkoliv se věnují zejména jevištnímu vystupování, v brněnském studiu vytvořili verzi, cíleně zaměřenou na rozhlasové publikum. V éteru díky tomu zazní výběr toho nejlepšího, co vzniklo v několikahodinové řízené tvorbě. V pořadu Komediomat na rozhlasových vlnách proto bude představen konkrétní improvizační způsob, kterému se tato skupina věnuje.

Zábavná show vychází z principu časově omezeného intervalu, ve kterém musí být odehrána zadaná scénka. Typ hry a její zadání určuje konferenciér, témata bývají často konzultována v interakci s publikem. I když v rozhlasové verzi spolupráce s publikem nezazní, posluchač by měl být uspokojen soustředěnou verbální prací herců, která v tomto médiu vyniká lépe. I za mikrofonem se účinkující, stejně jako na jevišti, dozvídali úkoly těsně před výstupem. Jejich reakce jsou proto autentické. Z pestré palety disciplín a žánrů, které se aktérům podařilo ovládnout nejen slovy, ale také zvuky či prostřednictvím techniky tzv. beatboxu, jmenujme např. hříčky neslyšící herec, melodram, dabing, třicetivteřinová hra, telefonát, reklama do rádia a hudební žánry.

V jevištní verzi Komediomatu se střídá více než desítka improvizátorů z různých koutů republiky, mnohdy je na jevišti přítomen i muzikant, jenž v hudebních disciplínách spolupracuje s herci. Pořadu se pokaždé účastní konferenciér, který je zároveň i tím, kdo pořad řídí a vymýšlí úkoly. Tímto člověkem je Ladislav Cmíral. K účinkování v Komediomatu na rozhlasových vlnách vyzval Marcelu Máchovou, Ivetu Austovou, Romana Blumaiera, Sašu Stankova a Ondřeje Havlíka. Skupinu herců doplnil Pavel Helan, hrající na keyboard a kytaru. Pořad vznikl ve Tvůrčí skupině Brno, dramaturgii měla Hana Hložková, mistrem zvuku byl Lukáš Dolejší. Více informací o tomto druhu projektu a také videoukázky z představení naleznete na stránkách: www.komediomat.cz .

Komediomat volně navazuje na projekt svérázné umělecké formace Rádio Ivo, který se v rámci vltavské Čajovny vysílal v roce 2008. Improvizovaná rozhlasová hra Život nedoceníš aneb Měl byste dvacet minut? nečekaně uspěla na přehlídce Prix Bohemia Radio 2009, kde získala hlavní cenu v dané kategorii. Improvizovaný příběh, odehrávající se mezi zaměstnanci a klienty cestovní kanceláře, tenkrát stvořilo Rádio Ivo právě v prostorách brněnského rozhlasu.

Lit.: Hložková, Hana:  Do éteru vtrhne Komediomat. In Týdeník Rozhlas 30/2013 (článek). – Cit.: Když se v rámci vltavské Čajovny v roce 2008 vysílala improvizovaná rozhlasová hra Život nedoceníš aneb Měl byste dvacet minut?, málokdo očekával, že by mohla sklidit takový úspěch, jakým byla hlavní cena na Prix Bohemia Radio 2009. Improvizovaný příběh, odehrávající se mezi zaměstnanci a klienty cestovní kanceláře, stvořila v prostorách brněnského rozhlasu svérázná umělecká formace Rádio Ivo, a tím otevřela cestu dalším podobně směřujícím projektům. (…)

Cyklus Hry a dokumenty nové generace tentokrát (28. července v 19.00 na stanici Vltava) představí improvizační skupinu umělců, kteří vystupují v pořadu nazvaném Komediomat. Ačkoliv se věnují zejména jevištnímu vystupování, v brněnském studiu vytvořili verzi, cíleně zaměřenou na rozhlasové publikum. V éteru díky tomu zazní výběr toho nejlepšího, co vzniklo v několikahodinové řízené tvorbě. V pořadu Komediomat na rozhlasových vlnách proto bude představen konkrétní improvizační způsob, kterému se tato skupina věnuje.
Zábavná show vychází z principu časově omezeného intervalu, ve kterém musí být odehrána zadaná scénka. Typ hry a její zadání určuje konferenciér, témata bývají často konzultována v interakci s publikem. I když v rozhlasové verzi spolupráce s publikem nezazní, posluchač by měl být uspokojen soustředěnou verbální prací herců, která v tomto médiu vyniká lépe. I za mikrofonem se účinkující, stejně jako na jevišti, dozvídali úkoly těsně před výstupem. Jejich reakce jsou proto autentické.
V jevištní verzi Komediomatu se střídá více než desítka improvizátorů z různých koutů republiky, mnohdy je na jevišti přítomen i muzikant, jenž v hudebních disciplínách spolupracuje s herci. Pořadu se pokaždé účastní konferenciér, který je zároveň i tím, kdo pořad řídí a vymýšlí úkoly. Tímto člověkem je Ladislav Cmíral. K účinkování v Komediomatu na rozhlasových vlnách vyzval Marcelu Máchovou, Ivetu Austovou, Romana Blumaiera, Sašu Stankova a Ondřeje Havlíka. Skupinu herců doplnil Pavel Helan, hrající na keyboard a kytaru. Pořad vznikl ve Tvůrčí skupině Brno, mistrem zvuku byl Lukáš Dolejší.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)