Blondínkam to pristane (Blondýnkám to sluší, 2005)

Elena Antalová. Původní detektivní hra. Hudební dramaturg Roman Žiaran. Asistentka režie Mária Paderová. Zvuk ing. Stanislav Kaclík. Dramaturg Milan Frolo. Režie Jana Strnisková.

Osoby a obsazení: kapitánka Gaja Jaglová (Helena Geregová), poručík Edo Schultz (Vladimír Kobielsky), doktor Demián Belko (Dušan Tarageľ), poručík Norbert zvaný Noro (Ivan Laca), Jaro Babušek, podnikateľ (Peter Rúfus), Pleština, Jamborov zať (Alfréd Swan), Galbavá, suseda (Oľga Solárová), Vacková, suseda (Darina Vašíčková), Zázvora, sused (Eduard Bindas) a hlas (Maria Schlosserová).

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2005 (51 min.). Premiéra 21. 7. 2005 (SRo 1 Rádio Slovensko); 9. – 15. 1. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Prvá časť voľne komponovaného cyklu Detektívky na 4 ročné obdobia.

Lit.: Šenc, Martin: Významní rozhlasoví tvorcovia. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 8. 1. 2024 (článek). – Cit.:  Tento týždeň sme sa na Litere ponorili hlbšie do rozhlasovej histórie a vybrali sme pre vás ukážku tvorby troch významných rozhlasových tvorcov. Náš program bude patriť Osvaldovi Záhradníkovi, Elene Antalovej a Ernestovi Weidlerovi. Osvald Záhradník bol významný slovenský dramatik, ktorého hry zmizli po novembri 1989 z javísk divadiel, no vo svete ho hrať neprestali. Ako rozhlasový dramatik debutoval v roku 1968, hry si sám aj režíroval. Môžete sa tešiť na jeho Sólo pre bicie (hodiny), Poznanie a štvordielnu dramatizáciu Galéria osamelých hráčov minigolfu. Elena Antalová je autorkou viac ako tridsiatich rozhlasových hier a výherkyňou desiatok významných odborných ocenení. Vysielame od nej hru Blondínkam to pristane a Kurz varenia. Ernest Weidler je významný autor rozhlasových fíčrov. Vysielame dva – Ticho (ktorý je vrcholom Weidlerovej tvorby) a fíčer Aké máte svedomie? (…)

Dve rozhlasové hry vysielame aj od Eleny Antalovej. Od utorka to bude pôvodná rozhlasová detektívka Blondínkam to pristane. Motívom spáchanej vraždy sú chamtivosť a peniaze. Mladá vyšetrovateľka vyšetruje samú seba. Dokáže vyriešiť komplikovaný kriminálny prípad, no nie je schopná vysporiadať sa sama so sebou.  (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)