Mohérový pléd (1966)

Ján Kákoš. Rozhlasová groteska o nevydařeném manželství. Hudba Ivan Parík. Zvuk Ladislav Kubík. Dramaturg Mária Terenová. Režie Ivan Teren.

Účinkují Gustáv Valach, Mária Prechovská, Branislav Koreň, Božidara Turzonovová, Eva Kvietiková.

Natočeno 1966 (70 min.). Repríza 2. – 15. 9. 2021 (SRo Rádio Pyramída); 20. – 26. 9. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Divadelní inscenace 1966, knižně vyšlo 1967. Podle stránek Litcentrum.sk pochází rozhlasová hra z roku 1963.

Lit.: Šaráková, Lucia: Nevyplakané smútky Františka Švantnera a zlatý rozhlasový fond. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 17. 11. 2023 (článek). – Cit.: Ťažiskom tohto týždňa budú jedinečné novely Františka Švantnera – ešte sme ich v našom rádiu nevysielali a ak máte radi príbehy pohybujúce sa na hranici reality a prízraku – na postavy akoby vypľuté z tmy – tieto novely sú presne pre vás. Na svoje si prídu aj naši verní poslucháči, ktorí milujú rozhlasové klenoty – dlho nevysielané hry, ktoré si zaslúžia obnovenú premiéru, niekedy aj viac, ako po polstoročí. Tento týždeň ich máme plné priehrštie – môžete sa tešiť na hru Sváko Maroje od M. Držića, na detektívku Vražda v zastúpení od E. Vacheka, na hru pre mládež Brat Čolo od P. Kováčovej, na hru Dva letné večery od L. Luknára a na hru Mohérový pléd od J. Kákoša. Vysielanie spestria glosy Zbigniewa Herberta a relácia o rómskej literatúre od V. Dianiškovej. (…)

Ďalej pridávame pôvodnú rozhlasovú hru Jána Kákoša Mohérový pléd. V hlavných úlohách si vypočujete Gustáva Valacha a Máriu Prechovskú. Hra má groteskný základ a rozpráva príbeh nevydareného manželstva. V réžii Ivana Terena spoluúčinkujú Branislav Koreň, Božidara Turzonovová, Eva Kvietiková. Hra je z roku 1966. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

hra bola natočená v roku 1966

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)