Vianočná ryba princeznej Johany (Vánoční ryba princezny Johany, 2003)

Juraj Bindzár. Hra o smutně krásné příhodě ze života císařské rodiny Marie Terezie a Františka Lotrinského. Scénická hudba Rudolf Pepucha. Zpěv Veronika Galášová, Anna Mária Vančíková, Luisa Feketeová, Matúš Kyseľ, Jakub Csölle, Pavol Šiška a Katarína Bielčíková. Zvuk Andrej Kubík. Dramaturgie Katarína Revallová. Hudební dramaturgie Eleonóra Vančíková-Kapasná. Režie Martin Kákoš.

Osoby a obsazení: Johana (Kristína Svarinská), Toni (Barbora Tomšíková), Mutti (Eva Matejková), Vati (Karol Čálik), Jozef (Juraj Hrčka), Iza (Zuzana Marošová), Swieten (Juraj Slezáček), Aja (Elena Petrovická), Rudi (Peter Sklár), Wolfi (Frencien Bauer) a Kapr (Jozef Šimonovič).

Natočeno 2003. Premiéra 4. 12. 2004 (Rádio Slovensko, 14:04 h.; 58 min.).

Varianta názvu: Vianočná ryba princeznej Johanny.

Pozn. 1: Do kulís života ozajstnej cisárskej famílie Márie Terézie a Františka Lotrinského, v šesťdesiatych rokoch osemnásteho storočia, situuje autor smutno-krásnu epizódu o vianočnej rybe alebo o Kráľovi Kaprovi s protagonistami: cisárskym párom a ich deťmi – princeznami Johanou Gabrielou a Máriou Antóniou – neskôr Antoinettou, Izabelou Parmskou – mladou manželkou ich brata Jozefa, osvieteným dvorným lekárom van Swietenom – oponentom dvorskej výchovy mladých princezien a na dôvažok s malým zázračným dieťaťom Wolfim Mozartom, koncertujúcim na cisárskom dvore.

Hľadanie lásky a porozumenia vo vznešenej rodine sa v predstavách malej Johany stotožňuje s prejavom vnútornej slobody narážajúcej na dvornú etiketu, zväzujúcu jej fantáziu aj zmysel pre spravodlivosť. Autoritatívna výchova aj rodina kapitulujú pred prejavom Johaninej silnej osobnosti a pohoda Vianoc zavládne aj na cisárskom dvore.

Jemný humor určuje zorný uhol autora aj prístup realizátorov. (anotace SRo)

Pozn. 2: Na XIX. festivalu pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry Kaskády 2005 získal Cenu Hudobného fondu za scénickú hudbu v kategórii hier pre deti a mládež Rudolf Pepucha za scénickú hudbu v hre Juraja Bindzára Vianočná ryba princeznej Johany.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)