Brat Čolo (Bratr Čolo, 1974)

Pavla Kováčová. Úsměvná původní rozhlasová hra pro mládež. Scénická hudba Miroslav Brož. Hudební dramaturg Dana Reková. Dramaturg Emil Fillo. Zvuk Ervín Eisler. Režie Viera Weidlerová.

Účinkují Mária Kráľovičová, Gustáv Legéň, Igor Knezek, Rudolf Jákovský, Luboš Mikulský, Lubomír Barák, Pavol Mikulík, Emil Fillo, Stano Dančiak, Vlado Kostovič.

Natočeno 1974 (38 min.). Repríza 22. – 28. 11. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Nevyplakané smútky Františka Švantnera a zlatý rozhlasový fond. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 17. 11. 2023 (článek). – Cit.: Ťažiskom tohto týždňa budú jedinečné novely Františka Švantnera – ešte sme ich v našom rádiu nevysielali a ak máte radi príbehy pohybujúce sa na hranici reality a prízraku – na postavy akoby vypľuté z tmy – tieto novely sú presne pre vás. Na svoje si prídu aj naši verní poslucháči, ktorí milujú rozhlasové klenoty – dlho nevysielané hry, ktoré si zaslúžia obnovenú premiéru, niekedy aj viac, ako po polstoročí. Tento týždeň ich máme plné priehrštie – môžete sa tešiť na hru Sváko Maroje od M. Držića, na detektívku Vražda v zastúpení od E. Vacheka, na hru pre mládež Brat Čolo od P. Kováčovej, na hru Dva letné večery od L. Luknára a na hru Mohérový pléd od J. Kákoša. Vysielanie spestria glosy Zbigniewa Herberta a relácia o rómskej literatúre od V. Dianiškovej. (…)

Rozhlasové hry Pavly Kováčovej majú už viac ako polstoročie, a predsa prekvapujú svojou aktuálnosťou. Prenikajú do duše dospievajúcich, do duše, ktorá sa v niečom vôbec nemení. Hľadá blízkosť, túži dobehnúť staršieho súrodenca, nemá rada rodičovský strach. Hra ktorú budeme vysielať nebude iná, nesie názov Brat Čolo. Veríme, že niektorých z vás zaujme až natoľko, že si ju vypočujete azda aj vo viacerých reprízach, ktoré vám v Rádiu Litera ponúkame. Za tip na túto hru ďakujeme našej vernej poslucháčke (…).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)