Služobníci zla (Služebníci zla, 1992)

Jozef Repko. Hra pro mládež. Další tvůrci nezjištěni.

Osoby a obsazení: Martin (Maroš Kramár), starý muž (Vlado Müller), profesor (Vlado Kostovič), spoluvězeň (Július Vašek) a stará žena (Viera Strnisková).

Připravil Československý rozhlas v roce 1992 (46 min.). Premiéra 9. 12. 1992 (Slovensko 2, 20:30 h.).

Lit.: Uličiansky, Ján: Služobníci zla. In Rozhlas a televízia 50/1992 (anotace). – Cit.:  Odhaľovanie pravdy o minulosti môže mať mnoho podôb. Obraz minulosti starého otca si z útržkov výpovedi rôznych ľudí skladá Monika, dievča žijúce v pohodlí, so všetkým, čo jej starý otec mohol poskytnúť – dom, zahraničné dovolenky, peniaze… Čo sa však skrýva za touto pozlátkou? Kto je vlastne ten úspešný starý muž, pôsobiaci dlhé roky v diplomatických službách? Odhaľovanie pravdy minulosti môže byť kruté. Najmä, ak sa tá pravda týka našich najbližších. Ak sa obraz minulosti nevmestí do rámu našich predstáv.

Jozef Repko si zvolil formálne zaujímavý postup – využíva možnosti rozhlasového výrazu v mnohých rovinách (telefonické výpovede, magnetofónové nahrávky). S hlavnou predstaviteľkou Monikou sa stretneme iba sprostredkovane. V centre pozornosti stojí jej úspešný starý otec, ktorého minulosť dáva tušiť, že i on bol jedným zo služobníkov zla…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)