Jak bývalo u Pinkasů (1978)

Josef Holeček. Vzpomínky na plzeňskou pivnici, kam chodíval i Palacký. Úryvek z knihy autorových vzpomínek „Pero“ připravila Dagmar Hubená. Režie Olga Valentová.

Účinkují Vlastimil Brodský, Miroslav Moravec a Ladislav Trojan.

Natočeno 1978 (22 min.). Repríza 20. 3. 2021 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Mačas, Dominik: Ať žije Josef! Povídky sedmi zapomenutých českých spisovatelů. In web ČRo 3 Vltava, 15. březen 2021 (článek). – Cit.: Před necelým půl rokem jsme si ve vltavské Povídce připomněli sedm zapomenutých Karlů. Malá hra s křestním jménem autora nám otevřela celou řadu možností dalších výletů do světa české literatury. V pátek 19. března má svátek Josef, volba tedy tentokrát padla na prozaiky s tímto křestním jménem. Šlejhar, Kubín, Kolár, Kocourek a další. Sedm zapomenutých Josefů a jejich originální, neotřelé i vtipné texty – poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Úkol, který před námi stál, nebyl tak náročný jako u předchozích Karlů. Prastaré jméno Josef bylo před stovkami let oblíbené úplně stejně jako dnes a rozhlasový archiv skrývá řadu unikátních nahrávek. Sedm povídek ve své době čtených, dnešními čtenáři však už opomíjených Pepů, Pepanů, Jožků, Josků či Jozífků jsme vybrali celkem snadno.

Na milovníky zešeřelých a zapadlých koutů české literatury tak tentokrát čekají povídky naturalisty Josefa Karla Šlejhara, sběratele lidových vyprávění a pohádek Josefa Štefana Kubína nebo divadelníka a průkopníka české fantastiky a hororu Josefa Jiřího Kolára. V premiéře Vltava uvede dvě krátké prózy Josefa Kocourka, pozoruhodného „prokletého“ básníka a prozaika první poloviny 20. století. Sedmici autorů doplňují prózy klatovského rodáka Josefa Haise-Týneckého, prozaika a překladatele Josefa Heyduka a jihočeského barda Josefa Holečka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)