Jedna hrůza (2007)

Původní rozhlasová pohádka. Napsal Karel Šiktanc. Scénická hudba Zdeněk Zdeněk. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Yvona Žertová.

Osoby a obsazení: Abrhám (Martin Písařík), Rézinka (Barbora Seidlová), Žíně (Zdeněk Žák), hrabě (Jan Vlasák), starosta (Ota Jirák), Hvízdal (Jiří Lábus), drvoštěpka (Vlasta Peterková), Lesní paní (Simona Postlerová), divoženky (Anna Suchánková, Eva Kodešová, Jana Stryková), Křivej Kváča (Pavel Pípal), loupežníci (Petr Šplíchal, Tomáš Pergl, Jiří Litoš).

Natočeno v roce 2007. Premiéra 1. 1. 2008 (40min.). Repríza 1. 8. 2017 (ČRo Rádio Junior); 21. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 3. 6. 2022 (ČRo Rádio Junior).

Pozn.: Novoroční pohádka má poněkud tajemný název – Jedna hrůza. Získala ho podle černého lesa, ve kterém žije sedm divoženek. A jednu z nich, samozřejmě tu nejhezčí, se rozhodne vysvobodit mladý Abrhám, kterému se také říká Ámenámen, to proto že se zásadně představuje: „Ámenámen pravím vám, říkají mi Abrhám.“ (anotace)

Lit.: anonym: Karel Šiktanc: Jedna hrůza. In web ČRo 2 Praha, 21. 1. 2018 (článek). – Cit.: Pohádkové pohlazení, které s sebou přináší naději, že dobro a láska i přes všechny útrapy nakonec zvítězí.

Název pohádky odkazuje k tajemnému černému lesu, ve kterém žije sedm divoženek, kterým poroučí Lesní paní. Sem zabloudí Abrhám a v mžiku ztratí hlavu pro jednu z nich. Je samozřejmě ze všech nejhezčí a jmenuje se Rézinka. Jenže obyčejný vesnický kluk se srdcem na dlani a divoženka, to nejde dohromady. Chce-li Abrhám Rézinku získat, musí ji zbavit pavučiny černých kouzel, kterou je opředena. Do hry vstoupí také další poněkud svérázné postavy sledující své vlastní zájmy, například přihlouplí chasníci Hvízdal a Žíně, nebo libovický pan hrabě. Natřikrát se Abrhám pokusí Rézi vysvobodit a nakonec se mu to – jak jinak, když jsme v pohádce – přece podaří.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)