Jan z Tournemuru (1966)

Gaston Baissette. Rozhlasová hra. Režie Vladimír Vozák.

Obsazení nezjištěno.

Nastudovalo Brno v roce 1966. Premiéra 13. 6. (?) 1966.

Lit.: kn (= Nešvera, Karel): V rozhlasové premiéře: Francouz a Estonec. In Večerní Praha, roč. XII, č. 138/3552, 13. 6. 1966, s. 3 (recenze). – Cit.: „Premiéra rozhlasové hry (…) vyvolává pocit promarněné příležitosti. Setkání se zajímavým autorem a osobním přítelem Aragona a Trioletové, kterým za války poskytl útočiště, pozoruhodný rozhlasový text nevšedních literárních hodnot a podmanivá atmosféra baladického příběhu o silné, vnímavé osobnosti uprostřed všedního průměru, to vše slibovalo mnohem víc, než brněnská relace Vl. Vozáka nakonec přinesla. Zdlouhavé, nerytmizované představení smazalo dvě krajní polohy této hry – drsnou atmosféru života na francouzském venkově s několika výraznými lidskými typy na jedné straně a básnivost dramatu na druhé straně. (…)“

Pozn.: Baissette, Gaston, *14.5.1901 – †5.11.1977, francouzský básník a prozaik, povolánim lékař. V realistických románech zachytil krásu vinařského kraje v Languedoku a těžký život jeho obyvatel (Ces grappes de ma vigneHrozny z mé vinice, Isabelle de la garrigueIsabela z pustiny).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)