Král trpaslíků (2012)

Tereza Dobiášová. Pohádka. Mistr zvuku Jiří Volf. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Lubomír Koníř.

Účinkují Daniela Bambasová, Taťána Kupcová, Jan Hušek, Ondřej Volejník, Lenka Krčková, Roman Nevěčný, Martin Hruška, Jaroslava Červenková, Jan Konrád, Věra Hollá, Pavel Oubram, Dana Verzichová a Teresa Branna.

Nastudoval Český rozhlas České Budějovice v roce 2012. Premiéra 10. listopadu 2013 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.; 41 min.).

Lit.: Ledvinková, Václava: Tereza Dobiášová: Král trpaslíků. In web ČRo 2 Praha, listopad 2013 (anotace). – Cit.: Malá Viktorka snad ze smutku nad ztrátou maminky, snad z údivu nad zvláštně odmítavým chováním táty utíká do světa fantazie. Leží kdesi hluboko a daleko, žijí tu hodní skřítci i zlí skřetové, trpaslíci, bludičky. Jsou tu voňavé háje i mrazivé planiny a tomu všemu by měl vládnout pan král, jenže nevládne. Uzavírá se do svých komnat, utíká před světem, žije v sebelítosti jen se svými vlastními vzpomínkami. Viktorka ho chce za každou cenu poznat a promluvit s ním. Cesta ke králi je ale zrádná, plná nebezpečí a holčička, zdá se, je příliš slabá a osamělá na tak těžký úkol. Je to však opravdu jen zdání, protože když je jí nejhůř, přispěchá jí na pomoc ten nejbližší, její bráška Viktor. A ze vzpomínek se vynoří taky babička i maminčina konejšivá ukolébavka. Obě děti společně svou cestu ukončí v královském paláci, kde je čeká úžas a překvapení. Ten zatrpklý a zachmuřený král se náramně podobá jejich otci a snad je to i on! Konečně je vytržen ze své letargie a s pomocí dvou malých dětí se vrací zpět do života. Tichý smutek asi zůstane, ale beznaděj mizí, protože táta našel ke své Viktorce a Viktorovi opět cestu a z toho by měla jejich maminka radost. Nejspíš ji i má a večer co večer jim posílá svoji ukolébavku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)