Čertovská růže (2001)

Josef Štefan Kubín. Podle pohádky S mazanečkem do pekla. Dramatizace Helena Sýkorová. Hudba Miroslav Kořínek. Střih Dana Sochorová. Dramaturgie Václava Ledvinková. Zvukové efekty Jiří Litoš. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: vypravěč (Tomáš Töpfer), Matěj (Ivan Trojan), Vincek (Martin Zahálka), čertovská babička (Nina Divíšková), král (Josef Somr), princezna Valentýnka (Zuzana Meresová), štolba Mojmír z Drnovic (Mirek Šimůnek), dvorní dáma Floriána (Veronika Gajerová), medikus (Pavel Rímský), Vendelín z Pelerínů (Jiří Langmajer ml.), hejtman (Antonín Hardt), Marjánka (Miroslava Pleštilová), hostinská (Miroslava Hozová), voják (Alois Švehlík) a stráž (Gaston Šubert).

Natočeno v roce 2001 (55 min.).

Pozn.: V Československém rozhlase nastudováno již dříve pod názvem O kouzelné stolístce a srdci z perníku (1982). Televizním divákům známo též jako Jak se peče štěstí (1981).  – Dobrotiskům prý neublíží, zato nenechavce, arcilotry a nekalé kazbundíky popálí. Takovými a ještě peprnějšími výrazy častuje všechny lumpy její autor Josef Štefan Kubín. A právě na motivy jeho pohádkového vyprávění o pekaři Matějovi, který se s mazanečkem vydal do světa, vznikla tato pohádka.  Autorkou rozhlasového scénáře je Helena Sýkorová, režie se ujal Karel Weinlich. Kromě Matěje v podání Ivana Trojana se setkáme i s jeho bratrem Vinckem alias Martinem Zahálkou. A protože jde o pohádku, nebude chybět ani královská rodinka – neustále udivený král v podání Josefa Somra, zpočátku ústnatá a posléze náležitě vytrestaná princezna Valentýnka (Zuzana Meresová), zamilovaný štolba Mojmír z Drnovic (Mirek Šimůnek), intrikánská dvorní dáma Floriána ve vynikajícím podání Veroniky Gajerové a řada dalších. Nitky celého příběhu se sbíhají k čertovské babičce, kterou osobitým způsobem ztvárnila
Nina Divíšková, a k jejímu kvítku. Kdo se ho však chce dotknout, nechť si to dobře rozmyslí. Inu, občas by neškodilo, aby taková kouzelná stolístka vykvetla i jinde než v pohádkovém Pekle.
(anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)