Dík za perník (2013)

Jana Knitlová. Hra pro mládež. Dramaturgie Václava Ledvinková. Hudba René Krupanský. Režie Maria Křepelková.

Účinkují Jan Köhler, Barbora Šrámková, Sebastian Baalbaki, Emma Blahoutová, Ladislav Županič, Veronika Jeníková, Jitka Smutná, Svatopluk Skopal, Magdalena Reifová, Otakar Brousek II., Barbora Mošnová, Petra Špindlerová, Lenka Krupanská, Vojtěch Jiří Podrazil, Sebastian Vopěnka, Ella Ozuna, Prokop Košař, Viktorie Hrachovcová a Gabriel Martin.

Natočeno 2013. Premiéra 7. 12. 2013 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.). Repríza 21. 11. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Pozn.: Novou rozhlasovou hru pro děti situovala autorka Jana Knitlová do dětského domova v období blížících se Vánoc. Malý Honza si tu prožije nejednu krušnou chvilku, i když na tom má i svůj vlastní podíl. Pomoci se mu snaží Denisa, ale také mezi nimi dojde k roztržce. Honza čím dál tím víc uniká do světa snů a pohádkové fantazie, které se postupně začnou propojovat s realitou. Vánoce, čas smíření a splněných dětských přání, jsou na dosah, v domově se peče perníkový betlém, ale krom tohoto úkolu musí Honza vyřešit ještě jeden: najít tři kouzelná slůvka jako poděkování těm, kteří ho nakonec přece jen podrželi.

Lit.: anonym: J. Knitlová: Dík za perník. In web ČRo 2 Praha, listopad 2015 (článek). – Cit.: Vánoce, čas smíření a splněných dětských přání, jsou na dosah. V dětském domově se peče perníkový betlém, ale krom tohoto úkolu musí Honza vyřešit ještě jeden: najít tři kouzelná slůvka jako poděkování těm, kteří mu nakonec pomohli. Uslyšíte Jitku Smutnou, Veroniku Jeníkovou a Ladislava Županiče.

Devítiletý Honza se po smrti maminky a malé vstřícnosti ze strany nové otcovy rodiny ocitá v dětském domově, kde se snaží zaplašit smutek přejídáním. Klukům je jeho kulatější postava a s ní spojená neobratnost pro smích, a tak to na něj „zkoušejí“. Naštěstí je tu Denisa, malá romská holka, se svou bujnou fantazií, která se snaží přivést Honzu na jiné myšlenky. Ne vždy se to ale daří, protože dětský kolektiv dokáže být pořádně krutý a Honza není bez chyb. Stačí jeden průšvih a z něj pak vyvstane velikánský problém. S blížícími se Vánocemi Honza čím dál tím víc uniká do světa snů a pohádkové fantazie, které se postupně začnou propojovat s realitou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)