Král v kukani (1991)

Jan Vodňanský. Pohádka. Hudba Hana Navarová a Jaroslav Vaculík. Dramatziace a dramaturgie Eva Košlerová. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Zvukové efekty Hana Brothánková. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: reportér Krutibrko (Jiří Langmajer), princezna Špuntadela (Yvetta Blanarovičová), Vševědka (Lenka Termerová), Chichejda (Věra Hučínová), Skovajsa (Václav Neckář), král (František Němec), královna (Jana Paulová), první dračí hlava (Jan Přeučil) druhá dračí hlava (Ivan Gübel), třetí dračí hlava (Marek Tomažič), komoří (Mirko Musil), hrabě Alabastro (Vlastimil Zavřel), Honza (David Schneider), rytíř Žumbera (Alois Švehlík), dvorní dáma (Zuzana Davidová), Klešťura (Marek Eben), Polobuřtík (Václav Kopta), Vrtiknůtek (Tomáš Juřička) a ohlášení (Hana Brothánková).

Natočeno 1991 (39 min.). Repríza 11. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.); 14. 3. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) k úmrtí J. Vodňanského.

Pozn.: Příběh o tom, jak statečný trpaslík Skovajsa zachránil spanilou princeznu Špuntadelu před trojhlavým drakem a jak se stal prvním králem v kukani, je obsahem bláznivé pohádkové komedie Jana Vodňanského z roku 1991. V přímém rozhlasovém přenosu vše tenkrát zprostředkoval královský reportér Krutibrko v podání Jiřího Langmajera a my si celý děj můžeme připomenout právě v této pohádce.

Lit.: anonym: Král v kukani. Bláznivá pohádková komedie Jana Vodňanského s hladovým drakem a spanilou princeznou. In web ČRo 2 Praha, 14. březen 2021 (článek) – Cit.:  Princezna Špuntadela bydlí v nejospalejším královstvím na světě, kde už snad nežijí ani draci, natož chrabří princovéi! Ale je to zdání… Pohádku napsal básník a hudebník Jan Vodňanský, zemřel tento týden ve věku 79 let.  (…)

V přímém rozhlasovém přenosu vše tenkrát zprostředkoval královský reportér Krutibrko. Jen díky němu budeme svědky královské soutěže o nejstatečnějšího, nejneohroženějšího a nejzpůsobilejšího zachránce příšerným drakem ohrožené Její jasnosti princezny Špuntadely.

Přihlášenými účastníky jsou maestro Alabastro, který chce draka zničit svým superostrým hlasem, hloupý Honza, co se nebojí žádného nebezpečí, stařičký rytíř Žumbera a malý trpaslík Skovajsa. Kdo z nich si vezme princeznu za ženu?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)