Na slovíčko… s Ivanem Vyskočilem (1962)

Publicistický seriál. První rozhlasová nahrávka s hlasem Ivana Vyskočila.

Natočeno 1962.

Pozn.: Vyskočilova první páska

[13-07-2003] Autor: Vilém Faltýnek, zdroj

Jednou z nezvýraznějších osobností 60. let, divadelním vynálezcem a inspirátorem, byl všestranně vzdělaný Ivan Vyskočil. Jemu věnujeme také dnešní ohlédnutí do archivních fondů Českého rozhlasu.
V rozhlasovém archivu najdeme jako nejstarší nahrávku Vyskočilova hlasu pořad „Na slovíčko“ s Ivanem Vyskočilem. Pásek je z roku 1962. Tehdy třiatřicetiletý divadelník měl za sebou první fázi působení v Redutě.

„To jsem já, dobrý den.“

Dobrý den, vy jste vážně Ivan Vyskočil?

„To jsem já.“

A vy jste vážně vymyslel to slovo text-appeal?

„No vážně zrovna ne, my jsme se přitom s Jirkou Suchým moc nasmáli. Ale situace tehdy byla vážná. To bylo takhle. V sedmapadesátém roce za mnou přišel Jirka Suchý, s kterým jsem kdysi ještě na gymnáziu dělal takové študentské legrácky, on hrál tenkrát s Akordklubem v Redutě, já jsem tenkrát seděl doma, něco jsem četl narychlo, Jiří přišel a povídá: ‚Poslouchej, Ivane, my teď hrajeme v té Redutě a ono by to chtělo nějak oživit. Nemohl bys nám k tomu něco povídat? Takovou jako konferenci, víš, jen tak…‘ Já jsem to nebral moc vážně, Jiří byl takový žertovný člověk, ale slíbil jsem mu, že to zkusím, a on zase odešel. Za tři dni ale byl zpátky, takhle navečer, a povídá: ‚Tak jdem.‘ Já jsem se bránil, ale potom jsme šli. Už ani nevím co jsem v tenkrát v Redutě povídal, ale pamatuji si ten výsledný dojem. Bylo to hrozné. A za čtrnáct dní přišel Jirka znovu a já jsem zase podlehl, protože jsem člověk slabý a přístupný domluvám.
A jak jsme tak šli ulicí zvanou myší díra – já bydlím na Špejchaře a tenkrát jsme ještě chodili pěšky – přemýšleli jsme usilovně, jak to, co tam povídáme, nazvat, jak to pojmenovat.
‚Hele, co třeba textstyl? Říkáš tam texty, tak to by nějak šlo, ne?‘ -
Tak nejspíš by to mohl být texttrapas… -
‚Ne vážně, ten název by měl bejt přitažlivej.‘ –
Přitažlivej? A co třeba text-appeal. Když je sex-appeal sexuální přitažlivost, tak text-appeal je… -
‚Textuální přitažlivost.‘ -
Správně.“

Tolik archivní pásek z roku 1962. A co tomu říká Ivan Vyskočil po čtyřiceti letech?

„Tak tak nějak to skutečně bylo, v tom padesátém sedmém roce. Jenomže ono to bylo trochu rychlejší, tentýž den, kdy za mnou přišel, tak tentýž den já jsem se ho zeptal ‚A kdy?‘ A on říkal: ‚Dneska.‘ Takže to nebylo za tři dny. To asi tehdy jsme řekli, aby to nebylo vzhledem řekněme … k tiskovému dohledu, aby to nebylo tak z jedné vody načisto.“

Jak na vás tehdejší Ivan Vyskočil působí?

„Poslechněte, to jsou takové ty momenty, kdy se rozhodujete mezi tím, jestli vám má být trapno nebo veselo. A já se rozhoduju v poslední době pro to veselo. Uvědomuju si, že zhruba kolem své padesátky bych se přikláněl spíš k tomu trapno, ale dneska už to mám takové volnější, svobodnější, takže na mě to působí vesele, rozesmává mě Ivan Vyskočil z tehdejší doby.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)