Svět postavený ze slov 1/6 (1993)

Jiří Pavelka. Zábavná a srozumitelná teorie literatury. Režie Eva Řehořová.

Osoby a obsazení: Jiřina (Z. Cisárikova) a Jiří (L. Ondráček), dále účinkují Karel Bartoň a Ladislav Cigánek.

Nastudovalo Brno v roce 1993.

Obsah: 1. Kolik příležitostí má růže aneb Diktatura symbolu – 2. Lakmusový papírek aneb Bariéry komunikace – 3. Honba na viníka aneb Příběh jako důvod komunikace – 4. Jak se spolu knihy domlouvají aneb Majestát tradice – 5. V labyrintu interpretací aneb Anatomie mýtu – 6. Hádání s přesností matematiky aneb Metafora klíčem

Lit.: -tsk-: {Svět postavený ze slov}. In Týdeník Rozhlas (?), 1993 (anotace). – Cit.: Nový šestidílný cyklus brněnské literárně dramatické redakce vychází »ze sebevražedného přesvědčení, že je možné srozumitelným a zábavným způsobem vyložit jakoukoli teorii, dokonce i ty nudné a spekulativní z oblasti literární vědy, a říká sebevědomě autor celého cyklu Jiří Pavelka.

Po šest neděli se proto budeme setkávat se štiplavým, koketním, vysvětlujícím, oponujícím i souhlasným dialogem Jiřiny a Jiřího. Baví se spolu o literatuře, o tom zvláštním světě postaveném člověkem pro člověka z pouhých slov. Nehledají definitivní odpovědi na věčné otázky, spíše se pokoušejí naznačit směr úvah nad >>disney-worldem« literatury. Projdeme s nimi diktaturou symbolů, bariérami, které stoji v cestě dorozuměni mezi čtenáři, díly a jejich autory, zastavíme se u majestátu literární tradice, rozebereme anatomii mýtu a nakonec se pokusíme najít klíč k literárnímu dílu v metafoře.

Součástí těchto šesti dialogů jsou pochopitelně samotná literární díla — básně, povídky, anekdoty, příběhy atd. Jednou je nalezneme jako předmět výkladu, podruhé jako ilustrace, jindy zase jako argumenty v polemice, kterou mezi sebou čas od času Jiřina s Jiřím vedou. Ctižádosti celého cyklu je především bavit a pak teprve nenápadně poučovat; méně pozorným a soustředěným posluchačům alespoň naznačit pestrost světa slov, těm soustředěnějším umožnit hlubší poznáni literatury a případně je naučit se světem slov i manipulovat.

Pořad je určen širokým vrstvám zájemců o literaturu, ale mnoho zajímavého v něm najdou i středoškoláci a vysokoškoláci, kterým by měl pomoci pochopit svět literární teorie.

Originální sken článku:

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)