Let do nebezpečí 1/5 (1980, 1983, 1993, 2010)

hailey_malyArthur Hailey. Dramatizace John Castle. Překlad Vladimír Müller. Použitá hudba Emerson, Lake & Palmer (Take A Pebble), Buddy Rich & The Bigband Machine (Storm At Sunup). Dramatizace a dramaturgie Jaroslava Strejčková. Stereoscénář Jiří Horčička. Zvuk Jitka Borkovcová.  Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: George Spencer (Eduard Cupák), doktor Baird (Jiří Adamíra), Janet Bensonová, letuška (Gabriela Vránová), kapitán Pavel Treleaven (Luděk Munzar), Dunning, kapitán letadla (Jiří Klem), Petr, druhý pilot (Petr Svojtka), Žížala, jeden z cestujících (Václav Postránecký), John Childer, cestující (Bohuslav Čáp), Mary Childerová, jeho žena (Jiřina Petrovická), paní Treleavenová (Jarmila Krulišová), 1. muž, cestující (Vladimír Čech), 1. žena, cestující (Marie Marešová), 2. muž, cestující (Jaroslav Cmíral), 2. žena, cestující (Eva Jiroušková), 1. mladík, cestující (Jaroslav Drbohlav), 2. mladík, cestující (Ladislav Potměšil), cestující (Jiří Mikota, Drahomíra Fialková), Burdick, zástupce společnosti příležitostných letů (Josef Vinklář), šéf střediska řízení letového provozu (Bohumil Švarc), John, zástupce šéfa střediska řízení letového provozu (Miroslav Zounar), radiotelegrafista Greg (Svatopluk Skládal), operátor (Zdeněk Ornest), Bryant, zástupce společnosti příležitostných letů (Milan Mach), vedoucí radarové stanice (Josef Velda), Howard, šéf tiskového střediska (Karel Hlušička), Ralph Jessup, novinář (Miroslav Moravec), Terry, novinář (Petr Štěpánek), Stephens, novinář (Miloš Hlavica), novinářka (Jana Drbohlavová), muž z personálu letiště (Václav Mareš), úředníci na letišti (Ladislav Kazda, Miroslav Středa), hlasatelka na letišti (Jiřina Krupičková), hlas hlásící hodinový čas (Jana Andresíková), hlasy ve sluchátkách (Radislav Nikodém, Miroslav Středa) a hlas (Radislav Nikodém).

Natočeno 1980. Premiéra 1. dílu 21. 11. 1981 v pořadu 3 x 60, a to stereo (Vltava, 18:00 – 21:00 h.). Premiéra 2. dílu 28. 11. 1981 v pořadu 3 x 60, a to stereo (Vltava, 18:00 – 21:00 h.). Repríza 1. dílu 18. 3. 2012; 1. dílu 24. 11. 2019 (ČRo 2 Praha, 20:00 h) v cyklu Hra na neděli (!); 1. dílu 17. 12. 2023 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.) v cyklu Radioseriál.

Vydal Supraphon v roce 1986 (3 LP). Reedice Bocanada a Levné knihy v roce 2003 (2 CD, AAD, LK 00702, 67:53 a 79:14). Reedice Radioservis, 13. 5. 2010 (2 CD; CR0487-2 – 8590236048720). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Jitka Borkovcová získala za scénu příjezdu kapitána Treleavena cenu Rozhlasová žatva za nejlepší zvukové zpracování. Podle Roberta Tamchyny (Trialogy Jakuba Kamberského – s Tomášem Černým, 2013) soudobí posluchači psali do rozhlasu, že zvuk automobilu v této scéně použitý je ve skutečnosti zvuk Škody 1000 MB.

Hudební koláže ze seriálu byly použity také v rozhlasové hře Poslední lov (1983).

Pozn.: Naprosto jedinečná realizace rozhlasového thrilleru. Horčičkovi se mj. díky skvělému Castleovu scénáři a hereckým výkonům podařilo udržet napětí po dobu celého seriálu. Opět se tu ukazuje Horčičkova láska ke zvuku; veškeré efekty, zvukové předěly i uspořádání zvukové mizáns-scény je přesné a výstižné

Pozn.: Dramatizace románu, který byl inspirován skutečnou událostí v kanadském leteckém provozu v padesátých letech. Na následky otravy zkaženými potravinami onemocnělo na palubě letícího letadla několik cestujících a oba piloti. V řízení pokračuje bývalý válečný pilot, který byl náhodou mezi cestujícími. Spolupráce několika lidí v ohroženém letadle a na letišti se zdaří – letadlo přistane. V napínavém příběhu o statečnosti a hrdinství zaznamenává autor společensko-kritické postřehy.

Pozn.: Slovenská verze z roku 1978.

Lit.: fr: V rozhlase. In Tvorba 48/1981 (2. 12. 1981), s. 23 (recenze).

fr - V rozhlase. In Tvorba 48-1981 (2. 12. 1981), s. 23 (recenze)01

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Je pravda, že Let do nebezpečí vydal před několika lety pan Maivald – Levné knihy? pokud ano vyšlo to na CD nebo jen MC? A nebylo to, jak už to tak bývá, zkráceno? Díky za odpověď

Ano, skutečně to vyšlo jako 2CD v LK a ještě to občas někde mají, teď už se slevou za 49 Kč! Jestli je to sestřih, pak brilantní, protože tam nechybí nic podstatného – vřele doporučuji (narozdíl od sestřihu Psa baskervillského)..

Dobry den,
Poprve jsem se s touto rozhlasovou realizaci setkal primo v rozhlse v zivem vysilani. Uz tahdy jako dite, mne tento pribeh a jeho spickove zpracovani doslova dostalo. Dlouho jsem patral potom,abych tuto kompilaci ziskal,ale nedarilo se.Po revoluci jsem ji sehnal na gramofonovem tridilnem LP vydani.
Asi pred tremi lety jsem pak toto vydani objevil i na CD.Dnes mam jiz tuto skvelou zalezitost i v mobilu,ze ktereho prave pisu. Takze se omlouvam za diakrytiku. I pres, mozna dnes jiz vice jak ste prehrani tohoto pribehu,ma pro mne i po letech porad stejnou atmosferu a kvalitu. Neprestava mne udivovat mistrovske zvukarske i mixazni zpracovani teto realizace. A to navic za predstavy tehdejsich analogovych vybaveni studii, je to tehdy i dnes opravdu mistrovske dilo.Za sebe si troufam rict mozna i nedocenene. Mistrovske vykony hercu a prolinani zvuku,prechody mezy ruznymi prostory a vystizeni jejich realneho podani,jsou obdivuhodne. Dodnes si neumim predstavit,jak se mohli herci vubec takto vzit do svych roli.Predstava,ze sedi pouze za mikrofonem s textovym scenarem pred sebou, mi pripada dodnes az nerealna. Je to proste hrany film bez obrazu.
Chtel bych timto aspon symbolicky vyjdrit uctu a obdiv k hereckemu i technickemu umeni vsech, kteri se na tvorbe podileli. Ikdyz u rady z nich bohuzel uz in memoriam.
A vzhledem k tomu, ze jsem „audiofil“ tak predevsim pak panu Horcickovi, dekuji. Za dobu cca 25let poslechu jsem nenasel ve zpracovani jedinou chybu ani zavahani, skvela prace.

S pozdravem, Petr Myslivecek (36), Zlin.

Nevíte kde bych sehnal na CD Let do nebezpečí?
Jako rozhlasovou hru?

Jan Bečka 61 let

Praha

Jak je psáno v příspěvku, celá rozhlasová hra vyšla v pozoruhodně kvalitní podobě na 2 CD v Levných knihách. Snad tedy v nějakém zastrčeném skladu LK, v antikvariátu, na aukčních servrech apod.

Tuto skvělou rozhlasovou hru mám teď v počítači jako
mp3.Skělá hra a hvězdné obsazení!Zvlášť pan Munzar v roli
kapitána Trelevena byl skvělý! Nedivím,se že po revoluci
toto album velice rychle zmizelo z pultů!

Jan Bečka: Jako 2CD nyní vydal „Let do nebezpečí“ Radioservis za cenu 299 Kč.

Excelentní

Petr Myslivecek mi mluvi z duse. Obdivuji stale to co on. Je to dokonale. Snad i tato rozhlasova hra, ktera me provazi uz od detstvi, ma castecnou zasluhu na tom, ze jsem si udelal pilotni prukaz, i kdyz zatim jen ULL.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)