Za tajemstvím Jižní země 1/3 (2006?)

Jiří Hromádko. Další údaje o tvůrcích nezjištěny.

Účinkuje Pavel Soukup a další.

Vysíláno v rámci pořadu ČRo 2 Periskop v roce 2006? (3 x 10 min.).

Díly: 1. Plachty bloudí Tichomořím, 2. Chiméra rajských ostrovů, 3. Největší z mořeplavců.

Lit.: Hromádko, Jiří: Za tajemstvím jižní země. In web ČRo 6. 4. 2006 (anotace). – Cit.: Rozloha té obrovité vodní pustiny je přímo šokující. Ale jak to, že tam Magalhaes nenarazil na Jižní pevninu, ta má přece dosahovat až k rovníku? – To je pak další podoba otázky, kterou si evropští učenci kladou.

Zeměpisná hádanka středověku a prvních století novověku se totiž jmenuje Terra Australis Incognita – Neznámá Jižní země, tedy pevnina. Někde na ní má být i biblická země Ofír, odkud král Šalamoun dovážel zlato, drahokamy a slonovinu.

Vzhledem k velké hmotě pevnin na severní polokouli se už antičtí zeměpisci domnívají, že zeměkoule se může udržet v rovnováze jen tím, že někde na jižní polokouli je ještě jeden velký a zatím neznámý kontinent. Jeho břehy jsou na starých mapách sice zdobeny všelijakými příšerami, například tvory nám podobnými, ale se dvěma hlavami, a jinými nestvůrnými bytostmi, ovšem uvnitř se prý skrývá to zmíněné bohatství zlata.

Už byla řeč o tom, že lidé ve starých dobách říkají obyvatelům té tajemné, zatím neobjevené země ve vlnách Jižního moře řeckým slovem Antipodes – protinožci. To znamená lidé žijící v protilehlé části zeměkoule vzhledem k Evropě a tedy s opačným sledem ročních období, stejně jako dne a noci.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)