Baudolino 1/5 (2006)

Seriál pro mládež. Umberto Eco. Překlad Dagmar Sabolová-Princic. Dramatizace Viliam Klimáček a Dagmar Sabolová-Princic. Dramaturgie Katarína Revallová a Ján Uličiansky. Scénická hudba Roman Žiaran. Sbormistr Marián Vojtko. Dirigoval Mirko Krajči. Vokální party Jana Lieskovská, Karin Sarkisjan. Smyčcové nástroje Juraj Struhárik. Píšťaly a dudy /gajdy/ Rastislav Andris. Pastýřské píšťaly Rudolf Pepucha. Perkuse Igor Ajďži Sabo. Housle Stanislav Palúch. Klávesové nástroje Roman Žiaran. Produkce Silvia Matovská. Hudební produkce Lýgia Vojtková. Hudební realizace Hubert Geschwandtner, Martin Roller. Mixáž hudby Ľuboš Války. Hudební režie Emil Nižňanský a Mirko Krajči. Nahrál Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu a Slovenský filharmonický sbor. Hudební dramaturgie Lýgia Vojtková. Asistentka režie Eva Dózová. Mistr zvuku Peter Daniška. Režie Jaro Rihák.

Osoby a obsazení: Baudolino (Marián Labuda), Beatrice Burgundská, císařovna (Zuzana Fialová), Fridrich Barbarossa, německý císař (Juraj Kukura), Abdul, něžný Maur (Richard Stanke), Ardzroun, arménský mág (Jozef Vajda), básník, opilec a rváč (Dušan Cinkota), Baudolinova matka (Eva Krížiková), Boidi (Vladimír Bartoň), Borone, klerik posedlý Prázdnem (Marek Majeský), Colandrina, Baudolinova manželka (Zuzana Porubjaková), Diakon Ján, následník trůnu (Dušan Jamrich), Gagliaudo (Jozef Dóczy), Gavagai, jednonožec (Róbert Roth), Hypatia, lesní bytost (Jana Lieskovská), Kyot, hledač grálu (Matej Landl), Otto, německý biskup (Leopold Haverl), Pafnuzius, byzantský učenec (Marián Slovák), Rainald, císařův kancléř (Ivan Romančík), starý kněž (Vladimír Minarovič), Šalamoun, učený rabín z Gerony (Dušan Lenci), Zosim, byzantský mnich (Ivo Gogál), hlas (Mariana Stanková), hlas 1 (Juraj Bednarič), hlas 2 (Lukáš Dóza), hlas 3 (Ján Morávek), hlas 4 (Jakub Ružička), hlas-titulky (Vladimír Jedľovský).

Vyrobilo Literárno-dramatické centrum Slovenského rozhlasu MMVII v roce 2006-2007. Premiéra (Rádio Slovensko): 24. 10. 2007 (21:30 h.; Fridrich Barbarossa a krásna Beatrice). – 25. 10. 2007 (21:30 h.; Oklamaní klamári a falošný pergamen). – 26. 10. 2007 (21:30h.; Rozkoše Byzancie a svätý grál). – 27. 10. 2007 (21:30 h.; Bazilišok a mesto heretikov). – 28. 10. 2007 (21:30 h.; Hypatia a skaza Konštantínopolu).

Repríza 18.  – 22. 12. 2017 (Rádio Devín, 17:00 a 22:30 h).

Obsah: 1. Fridrich RudoVous a krásna Beatrice – 2. Oklamaní klamári a falošný pergamen – 3.  Rozkoše Byzancie a svätý grál – 4. Bazilišok a mesto heretikov – 5. Hypatia a skaza KonštantínoPolu.

Pozn.: Ecov Baudolino vyzerá ako historický román, ale je to len zdanie. Na príbehu malého lombardského výmyseľníka Baudolina a jeho adoptívneho otca, cisára Fridricha Barbarosssu, rozohráva úžasné mystifikácie, svojich hrdinov necháva hrať absurdné príbehy. Vkladá im do úst heretické texty, píše im falzá kroník, zoškrabáva staré rukopisy na pergamenoch, aby ich nahradil novými európskymi víziami. Ironizuje učebnicovú verziu európskych dejín a zjavne sa dobre zabáva na tej svojej. A my sme robili to isté, zabávali sme sa, aby sa zabával aj náš poslucháč a chceme to isté, čo Umberto Eco. Čítajme, počúvajme, usmievajme sa, ale nestrácajme schopnosť oddeliť pravdu od lži a hlúpostí. Baudolino je európsky príbeh a sú v ňom aj naše dejiny, aj cez Bratislavu putoval Baudolino a cisár Fridrich Barbarossa.
Privrite oči a započúvajte sa do hlasov skvelých slovenských hercov a počúvajte nevšedne krásnu hudbu a zvuky nie príbehu spred ôsmych storočí. Je to o dnešku.

Hlavný hrdina románu Baudolino, syn prostého sedliaka z talianskej Alessandrie, sa vďaka šťastnej náhode ocitne na dvore cisára Svätej ríše rímskej Fridricha 2. RudoVús a stane sa cisárovými adoptívnym synom. Panovník ho pošle na štúdiá do Paríža a tam Baudolino prenikne do veselej spoločnosti študentov. Spolu s priateľmi neskôr sprevádza cisára na križiackej výprave do Jeruzalema. Cestou cisár za záhadných okolností zomrie a Baudolino sa vydá na dobrodružnú výpravu do vzdialených východných krajín hľadať legendárnu ríšu kňaza Jána.

Rozprávačom je ľahkovážny chlapec, syn sedliakov z dedinky v okolí Piemontu. Šťastné okolnosti ho zavedú na dvor cisára Fridricha 2. RudoVúsa, ktorého sprevádza na vojenských výpravách do Talianska a do KonštantínoPolu, zúčastňuje sa na diplomatických poradách a svojimi chytrými a vtipnými nápadmi mu pomáha riešiť zložité štátnické situácie. (anotace)

Odkaz na oficiální stránky

Pozn. 2: Spolu s príbehom Baudolina budeme sledovať aj Príbeh vzniku jeho rozhlasovej adaptácie. Vysílá se vždy v pozdním odpoledni – od 16:00 do 17:00 hod.

Lit.: anonym: Viliam Klimáček o Baudolinovi a o Youtuberoch. Kultúrny denník... In web Rádio Devín, 18. 12. 2017 (anotace). – Cit.: Od pondelka 18. 12. do piatka 22. 12. 2017 o 17.00 vysielame v Rádiu Devín reprízy piatich častí rozhlasovej hry Baudolino, vytvorenej na motívy románu Umberta Eca. Hosťom v Rannom ladení Rádia Devín bol v pondelok 18. 12. 2017 režisér Baudolina Viliam Klimáček, ktorý v ten deň v Divadle GUnaGU uvádza aj premiéru hry Youtuberi (Ó božský internet). Moderátorka a redaktorka Mariana Jaremková sa s režisérom rozprávala o oboch témach.

Reprízy častí rozhlasovej hry Baudolino vysiela aj Rádio Slovensko od pondelka 18. 12. do piatka 22. 12. 2017 o 22.30.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Umberto Eco – Baudolino

Postmoderný historizujúci román o lombardskom výmyselníkovi Baudolinovi a jeho adoptívnom otcovi.

Príbeh vyzerá ako historický román, ale je to len zdanie. Na príbehu malého lombardského výmyselníka Baudolina a jeho adoptívneho otca, cisára Fridricha Barbarosssu, rozohráva úžasné mystifikácie, svojich hrdinov necháva hrať absurdné príbehy. Vkladá im do úst heretické texty, píše im falzá kroník, zoškrabáva staré rukopisy na pergamenoch, aby ich nahradil novými európskymi víziami. Ironizuje učebnicovú verziu európskych dejín a zjavne sa dobre zabáva na tej svojej. A my sme robili to isté, zabávali sme sa, aby sa zabával aj náš poslucháč a chceme to isté, čo Umberto Eco. Čítajme, počúvajme, usmievajme sa, ale nestrácajme schopnosť oddeliť pravdu od lži a hlúpostí.
Baudolino je európsky príbeh a sú v ňom aj naše dejiny, aj cez Bratislavu putoval Baudolino a cisár Fridrich RudoVous.
Privrite oči a započúvajte sa do hlasov skvelých slovenských hercov a počúvajte nevšedne krásnu hudbu a zvuky nie príbehu spred 8 storočí. Je to o dnešku …

Hlavný hrdina románu Baudolino, syn prostého sedliaka z talianskej Alessandrie, sa vďaka šťastnej náhode ocitne na dvore cisára Svätej ríše rímskej Fridricha 2. RudoVús a stane sa cisárovými adoptívnym synom.
Panovník ho pošle na štúdiá do Paríža a tam Baudolino prenikne do veselej spoločnosti študentov. Spolu s priateľmi neskôr sprevádza cisára na križiackej výprave do Jeruzalema. Cestou cisár za záhadných okolností zomrie a Baudolino sa vydá na dobrodružnú výpravu do vzdialených východných krajín hľadať legendárnu ríšu kňaza Jána.

Rozprávačom je ľahkovážny chlapec, syn sedliakov z dedinky v okolí Piemontu. Šťastné okolnosti ho zavedú na dvor cisára Fridricha 2. RudoVúsa, ktorého sprevádza na vojenských výpravách do Talianska a do KonštantínoPolu, zúčastňuje sa na diplomatických poradách a svojimi chytrými a vtipnými nápadmi mu pomáha riešiť zložité štátnické situácie.

Kapitoly:
Fridrich RudoVous a krásna Beatrice
Oklamaní klamári a falošný pergamen
Rozkoše Byzancie a svätý grál
Bazilišok a mesto heretikov
Hypatia a skaza KonštantínoPolu

Postavy:
Baudolino – Marián Labuda
nemecký cisár Fridrich 2. RudoVús – Juraj Kukura
bard AbDul – Richard Stanke
posedlý klerik Borone – Marek Majeský
opilecký básnik – Dušan Cinkota

Hlas – Mariana Stanková
Hlas 1 – Juraj Bednarič
Hlas 2 – Lukáš Dóza
Hlas 3 – Ján Morávek
Hlas 4 – Jakub Ružička
Titulky čítá – Vladimír Jedľovský

1. kapitola
císarovna Beatrice Burgundská – Zuzana Fialová
nemecký biskup Otto – Leopold Haverl
Rainald (cisársky kanclér) – Ivan Romančík
starý kňaz – Vladimír Minarovič

2. kapitola
Šalamún (učený rabín z Gerony) – Dušan Lenci
Kyot (hľadač svätého Grála) – Matej Landl
GagliAudo – Jozef Dóczy
Baudolinova matka – Eva Krížiková

3. kapitola
Šalamún (učený rabín z Gerony) – Dušan Lenci
Kyot (hľadač svätého Grála) – Matej Landl
byzantský mních ZoSim – Ivo Gogál
GagliAudo – Jozef Dóczy
arménsky mág ArdzRoun – Jozef Vajda
Colandrina (Baudolinova manželka) – Zuzana PorubJaková

4. kapitola
Kyot (hľadač svätého Grála) – Matej Landl
Colandrina (Baudolinova manželka) – Zuzana Porubjaková
jednonožec GavaGai – Róbert Roth
Diakon Ján (následník trónu) – Dušan Jamrich
lesní bytosť Hypatia – Jana Lieskovská

5. kapitola
Kyot (hľadač svätého Grála) – Matej Landl
Boidi – Vladimír Bartoň
byzantský mních ZoSim – Ivo Gogál
jednonožec GavaGai – Róbert Roth
byzantský učenec PafNuzius – Marián Slovák
lesní bytosť Hypatia – Jana Lieskovská
Šalamún (učený rabín z Gerony) – Dušan Lenci

Preklad: Dagmar Sabolová Princic
Dramatizácia: Viliam Klimáček & Dagmar Sabolová Princic
Dramaturgia: Katarína Revallová & Ján Uličiansky
Hudba: Roman Žiaran
Hudobný dramaturg: Lýgia Vojtková
ZborMajster: Marián Vojtko
Dirigoval: Mirko Krajči
Vokálne party: Jana Lieskovská, Karin Sarkisjan
Strunové nástroje: Juraj Struhárik
Píšťaly a gajdy: Rastislav Andris
Pastierske píšťaly: Rudolf Pepucha
Perkusia: Igor Ajďži Sabo
Husle: Stanislav Palúch
Klávesové nástroje: Roman Žiaran
Mixáž hudby: Ľuboš Války
Hudobná realizácia: Hubert Geschwandtner & Martin Roller
Hudobná produkcia: Lýgia Vojtková
Hudobná réžia: Emil Nižňanský & Mirko Krajči
Zvuk: Peter Daniška
Produkcia: Silvia Matovská
Asistent režiséra: Eva Dózová
Réžia: Jaro Rihák

Premiéra: 24.10.2007 21:30 (Rádio Slovensko)
Nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu & Slovenský filharmonický zbor.
Vyrobilo Literárno-dramatické centrum Slovenského rozhlasu roku 2007.

Zdroje: http://SlovakRadio.sk/inetportal/2007/projects/baudolino + http://mluveny.panacek.com/serialy/3438-baudolino-15-2006.html + https://Martinus.cz/?uItem=9041

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)