Nevinný 1/5 (2003, 2013)

Ian McEwan. Thriller ze zákulisí zpravodajských služeb. Překlad Jan Sládek. Dramatizace Jan Kolář. Dramaturgie Jana Paterová. Režie Ladislav Smoček.

Osoby a obsazení: Leonard Markham (Ivan Trojan), Marie Eckdorfová (Zuzana Stivínová), Bob Glass (Ladislav Mrkvička), Russel (Zdeněk Maryška), Lofting (Vladislav Beneš), John Mac Namee (František Němec), Fritz (Arnošt Goldflam), George Blake (Michal Pavlata), ženský hlas (Luďa Marešová), hlas (Petr Šplíchal), ženský hlas (Zdeňka Sajfertová), hlas 2 (Jiří Litoš), hlas 1 (Eduard Pavlíček), Otto (Jiří Lábus), Jenny (Eliška Kasanová) hlasatel (Jan Pokorný) a další.

Natočeno v roce 2003. Vydal Radioservis, duben 2013 (2 CD, CR0653-2, EAN 8590236065321, celkový čas 2 hod. 6 min.).

Lit.: Kolář, Jan: Nevinný (booklet, 2013). – Cit.: Laureát prestižní Bookerovy ceny Ian McEwan (1948) patří mezi nejvýznamnější současné britské spisovatele a ohlas jeho románů je i v českém prostředí značný: takřka všechny byly do češtiny přeloženy v krátkém časovém odstupu od jejich vzniku. Zdá se, že i v tzv. postmoderní době většina čtenářů dobré literatury touží po silném příběhu s překvapivou pointou a McEwan jej umí napsat opravdu brilantně. Ladislav Nagy v doslovu k McEwanovu Pokání uvádí, že pro spisovatele jsou typické postavy silných žen a slabých mužů a polarita a mocenské hry mezi mužem a ženou zajímají autora asi vůbec nejvíc. A to je i jedno z důležitých témat knihy Nevinný (1988, česky 1997), románu v masce špionážního thrilleru, který má ovšem reálné pozadí.V roce 1955 zahájila americká CIA ve spolupráci s britskou MI6 operaci Gold. Šlo o tunel prokopaný ze západního sektoru rozděleného Berlína do ruské zóny. Cílem byl odposlech sovětských armádních linek. Tunel byl Sověty odhalen v dubnu 1956, ale pravděpodobně byl prozrazen už při jeho plánování sovětským krtkem v britské tajné službě Georgem Blakem. Tolik realita. Vše ostatní – ponurá atmosféra válkou rozbitého Berlína, soupeření špionážních služeb a především tragická love story mladého britského technika Leonarda Markhama a o šest let starší rozvedené Němky Marie Eckdorfové, do níž zasáhne osudová náhoda – je dílem autorovy nevšední fantazie. Když jsem tuto knihu na první stránce otevřel, nepodařilo se mi ji zavřít, dokud jsem nedočetl stranu poslední bez ohledu na den či noc, pracovní i jiné závazky. Když jsem pak uvažoval o její rozhlasové dramatizaci, uvědomil jsem si, že ji musím pojednat věcně, „brechtovsky“, s důrazem na přesnost a rytmus. A věděl jsem, že ideálním režisérem šestidílného seriálu by byl Ladislav Smoček. Zakladatel Činoherního klubu nabídku rozhlasu přijal a postavy obsadil herci ideálními pro takovou látku: Ivanem Trojanem, Zuzanou Stivínovou, Ladislavem Mrkvičkou, Františkem Němcem, Michalem Pavlatou, Jiřím Lábusem a dalšími. Vznikla tak rozhlasová inscenace, která je po mém soudu stejně strhující jako její předloha. Což zní reklamně, ale říkám to závazně.

CD 1
1. Tajná operace 28:36
2. Kabely spojeny 24:22
3. Chybné výpočty 23:04
Celkový čas 76:12

CD 2
1. Zásnuby 21:15
2. Řešení 27:48
Celkový čas 49:03

Lit.: Horák, Jakub: Ian McEwan: Nevinný. In web Audiokniha roku, b. d. (asi 2013) (recenze). – Cit.: V roce 1955 provedla britská MI6 spolu s americkou CIA v rozděleném Berlíně odvážnou špionážní operaci: do tunelu, vedoucího ze západního sektoru pod ruskou zónu, společně umístily odposlouchávací zařízení, jehož prostřednictvím monitorovaly veškerou sovětskou armádní komunikaci. Operace Gold (nebo Stopwatch) byla odhalena v dubnu následujícího roku, ale o tunelu Rusové věděli nejspíše už při jeho kopání. Záměrně ovšem zdánlivě nevyvíjeli několik měsíců žádnou protiaktivitu, aby tak odčerpali silám západního sektoru energii a zmařili jejich čas, vynaložený na řízení tajné operace.

 
Nevinný

Tento reálný příběh zpracoval v roce 1990 britský spisovatel Ian McEwan do formy poutavého románu Nevinný. Fakta, zasazená do výrazných kulis rozděleného města a do doby počátku studené války, doplnil příběhem nezkušeného, naivního, přesněji řečeno, nevinného mladíka Leonarda Markhama, který je, coby zaměstnanec britského ministerstva pošt, povolán do Berlína podílet se na tajné operaci. Zde potkává osudovou ženu a zde také po několika měsících dojde k události, která změní život jich obou. McEwan brilantně vykresluje charaktery postav, popisuje prostředí rozděleného města a drobnými detaily přibližuje čtenáři atmosféru té doby.

Do podoby pětidílného rozhlasového seriálu dramatizoval Nevinného v roce 2003 Jan Kolář a nutno napsat, že s obdobnou péčí a přesností jako McEwan. Kolář, který se později podepsal pod adaptace například Hostovského Půlnočního pacienta nebo Mailerova Ducha Děvky, předvedl v Nevinném, jak má vypadat kvalitní převedení románu do podoby rozhlasové dramatizace. Nesnažil se za každou cenu zpracovat každičký detail knižní předlohy – na to by mu sto dvacet minut rozhlasového času nemohlo stačit. Soustředil se především na prvky posouvající děj, na chování jednotlivých postav, na tempo vyprávění a na zachování atmosféry příběhu, čehož dosáhl zejména výběrem vhodné dobové hudby.

V květnu 2013 vydal Radioservis rozhlasovou dramatizaci Nevinného v režii Jaroslava Smočka na dvou CD. Během deseti let neztratil samotný příběh ani jeho nastudování nic na své kvalitě a dnešní audioknižní posluchač tak má možnost poslehnout si Ivana Trojana, Zuzanu Stivínovou, Ladislava Mrkvičku a další kdykoliv se mu zachce. Dvouhodinová stopáž a forma dramatizace k opakovanému poslechu doslova vybízí.

Nejeden posluchač může být touto adaptací motivován k četbě její literární předlohy. Ta u nás vyšla už dvakrát – podruhé u Odeonu v roce 2010, v novém, kritiky ceněném, překladu Petra Matouška. Čtenářům, které román zaujal, se naopak nabízí možnost poslechu rozhlasové verze. Zakoupit ji mohou buď v běžné distribuci na klasickém CD nebo stáhnout v MP3 formátu například v obchodě audioteka.cz.

Lit.: Kamberský, Jakub:  Ian McEwan: Nevinný – Příběh z časů studené války. In web Audiokniha roku, b. d. (asi 2013) (recenze). – Cit.: Román Nevinný proslulého britského autora Iana McEwana vyšel poprvé roku 1988 (česky 1997), pro rozhlas byl zdramatizován a natočen v roce 2003 a konečně letos tuto nahrávku vydalo na dvou CD vydavatelství Radioservis. Pokračuje tak ve vydávání úspěšné volné řady rozhlasových seriálů se špionážní a politickou tematikou (namátkou uveďme Lidský faktor Grahama Greena či nedávno vydané Ministerstvo strachu téhož autora).

Román Nevinný nás zavádí do studenou válkou zmítaného Berlína poloviny padesátých let, do Berlína, který se ještě nestačil zbavit všech následků po 2. světové válce, aby se jeho západní sektor stal dějištěm špionážních hrátek, politických intrik, tzv. honičky na kočku a myš mezi britskými a americkými tajnými službami se sovětskou armádou. Britský technik Leonard Markham (Ivan Trojan) je povolán do Berlína, kde má za úkol v rámci tajné operace Gold prokopat  tunel ze západního sektoru do ruské zóny, testovat a umístit odposlouchávací zařízení a umožnit tak tajným složkám přístup k důležitým informacím společného nepřítele, tedy Sovětů. Jeho nadřízeným je bodrý, možná až příliš upovídaný Američan Bob Glass (Ladislav Mrkvička). Do politicko špionážního thrilleru vstupuje další linka, milostná. Leonard se v jednom baru setkává s  německou ženou, Marií Eckdorfovou (Zuzana Stivínová). Vzplane mezi nimi vášnivá, leč zbytečného sentimetu prostá láska. Štěstí však nemá nikomu přát, to bychom pak nemohli mluvit o strhujícím dramatickém příběhu. Leonard v sebeobraně při potyčce usmrtí Mariina surového exmanžela Ottu (Jiří Lábus), navíc se ve hře objevuje tajemný pan Blake (Michal Pavlata). Stojí za prorazení tajné operace on, či někdo jiný?

Autor dramatizace Jan Kolář získal pro režii „nerozhlasáka“ divadelního režiséra, spoluzakladatele Činoherního klubu Ladislava Smočka. Považuji to za odvážný krok, neb Smoček měl na kontě předtím pouze jednu režii, pokud je mi známo, a sice Hamptonovy Povídky z Hollywodu (1992). Lze však s jistotou říci, že šlo o zdařilou volbu. V původně pětidílném seriálu se často střídají prostředí, pro lepší orientaci  tedy zazní z úst moderátora Jana Pokorného „titulek“ – v jakém místě a v jaké době se nacházíme. Je to dost obvyklý prvek, zejména u špionážních thrilelrů, který podporuje dynamičnost a napětí. Celkovou atmosféru příběhu doplňuje hudba západního a východního světa, která se mnohdy prolíná a dává nám tak poznat, o jak rozdílné světy se jednalo.

V inscenaci Nevinný máme možnost slyšet hlasy herců, kteří nebývají tak často rozhlasem vyhledáváni, např. Vladislav Beneš či Petr Vacek. Ivan Trojan svého Leonarda pojímá naprosto uvěřitelně, jako tu plachého, jindy emocemi a strachem zmítaného mladého muže. Svým výkonem dokázal, že už před deseti lety byl zralým hercem, připraveným na velké, často ohromující role, a to jak na divadle, ve filmu i v rozhlase.

Trojanovi úspěšně sekunduje Zuzana stivínová, která Marii pojímá zcela živočišně, jindy zcela chladně a odhodlaně udělat cokoli pro záchranu své cti. Je radost, že zde dostala tak obrovskou plochu; třeba jen proto, že jsme ji naposledy mohli slyšet už před sedmi lety, roku 2007 v premiéře hry Fitzgeraldovi, takový pěkný pár. Je to docela škoda, neboť hlas a projev Zuzany Stivínové je v přátelské symbióze s mikrofonem.

Máte-li rádi trochu napětí i trochu milostných vášní, je tato nahrávka správnou volbou. Radioservis ji vydal na dvou CD, Audiotéka vám ji nabízí v komfortní podobě, ve formátu mp3.

Lit.: Martínek, Jan P.:  Ian McEwan: Nevinný – Nevinný, špióni a láska v rozděleném Berlíně. In web Audiokniha roku, b. d. (asi 2013) (recenze). – Cit.:  Ian McEwan je jedním z mých nejoblíbenějších autorů. Znám jeho dílo díky své profesorce češtiny, která byla na naší střední škole zároveň strážkyní knihovny. Někdy ve třeťáku mi, poté, co jsem vrátil tuším Poslední kabriolet, vrazila do ruky útlou McEwanovu Betonovou zahradu (1978). Šlo o autorovu prvotinu a zároveň jeho nejmorbidnější dílo, později se postupně umírnil. Od té doby, když se dozvím, že McEwan vydal další knihu, je na beton, že si ji přečtu. Jeho čtvrtý román, Nevinný (1990), už je na půl cesty k umění, které nechutnostmi šokovat nepotřebuje, ale přesto jej nemám zdaleka tak rád jako třeba předchozí, o tři roky starší Dítě v pravý čas.

 
Nevinný

Před deseti lety podle knihy vznikla rozhlasová hra, původně rozdělená do pětidílného seriálu, letos v květnu pak tuhle dramatizaci vydal Radioservis coby příjemnou jednohubku v podobě dvouhodinové nahrávky.

McEwan se pro svůj příběh nechal inspirovat (jak už to tak dělává) skutečnými událostmi z roku 1955, kdy dvě zpravodajské služby, britská MI6 a americká CIA, společně provedly riskantní špionážní operaci: do tunelu, který pod rozděleným Berlínem spojoval západní zónu s východní, instalovaly odposlouchávací zařízení, pomocí něhož monitorovaly a nahrávaly veškerou komunikaci sovětské armády. Britové tuhle operaci nazývali Stopwatch, Američani Gold. Později se ukázalo, že Rusové o ní věděli s největší pravděpodobností již od počátku a snahy svých kapitalistických protivníků si potměšile vychutnávali (ouch!).

Berlínská zeď nakonec padla v roce 1989 a McEwan hned následující rok vydal román, jehož děj zasadil do atraktivního prostředí Berlína léta páně 1955, tedy do období té největší paranoie na počátku studené války. Hlavním hrdinou příběhu, titulním “nevinným”, je mladý Brit Leonard Markham, jehož povolali podílet se v Berlíně na tajné operaci. Leonardovým průvodcem rozděleným městem je Američan Bob Glass, bodrý to chlapík (alespoň v porovnání s Leonardovou jalovostí, nesmělostí a britskou suchostí). Díky němu hlavní hrdina v Berlíně potká svou první lásku, která mu nečekaným způsobem zkomplikuje život. Pro čtenáře, resp. posluchače, je poněkud nečekaný celý vývoj příběhu i finální rozuzlení; sám za sebe jsem cítil lehounké zklamání, ale to jen proto, že jsem doufal v úplně jinou pointu.

Předmětem této recenze je ovšem audioverze knihy. A ta je výtečná. Podílí se na tom zvuková koláž, mistrně zkompilovaná z archívních, autenticky znějících ruchů, šumů a pazvuků (simulace rádiové komunikace i odposlechů, občasný průlet letadla či letištní oznámení) a nahrávek dobové hudby (plus nějakých těch fláků z předcházející, swingové éry). Na archivní muzice si režisér nahrávky “ujel” především na samotném začátku, kdy je sekvence složená téměř výhradně z hudby, plus několika ruchů, až legračně dlouhá (téměř tři minuty), zřejmě ve snaze blejsknout se, co všechno chlapci v archivu ještě vyhrabali. Posléze ovšem veškerý zvukový doprovod tvoří smysluplný a vítaný podkres, který posluchače o to víc vtáhne do děje.

V audio verzi Nevinného však především září prvotřídní herecké obsazení: Ivan Trojan, Ladislav Mrkvička, Zuzana Stivínová, Michal Pavlata, František Němec, Petr Vacek a další, jsou všichni do jednoho obdařeni nádhernými hlasy a v rámci svých rolí používají přesně padnoucí rejstřík ze svého výrazového rozsahu. Jeden vedle druhého podávají absolutně profesionální výkony, nikdo rozhlasové čtení nefláká, nikdo nepřehrává – snad jedině s výjimkou Ladislava Mrkvičky, jenž tak ovšem činí z pochopitelných důvodů: role Boba Glasse si o lehce přehnané, “americké” nadšení, přímo říká. Ostatně, Glass prostřednictvím Mrkvičky dodává knize špetku jiného než černého humoru (a že toho v ní najdete ažaž!); výborná je i např. vážně pronesená představa, kterou sdělí Leonardovi: bude-li se odposlouchávací zařízení ne tak hluboko pod zemí i nadále zahřívat, hrozí, že před ruskou základnou roztaje sníh do tvaru kopírujícího podzemní špionážní místnost…

Má-li Čech zájem o McEwanova Nevinného, má v zásadě následující možnosti: Může si přečíst originál. Může riskantně sáhnout po českém překladu – riskantně proto, že existují dva, jeden dobrý a jeden, jak už to tak bývá, no, méně dobrý. Může si také sehnat stejnojmenný, dvacet let starý americký film s Anthonym Hopkinsem v hlavní roli. Divíte-li se, že by Anthony v době, kdy byl ještě o dva roky starší než v době Mlčení jehňátek, mohl zvládnout naivního mladíčka, je třeba podotknout, že v hollywoodské hierarchii hvězd lze přehodit pořadí hlavních rolí, což se stalo i v tomhle případě: Hopkins představuje žoviálního Američana Glasse, zatímco suššího Brita Leonarda hraje newyorský rodák Campbell Scott (sic!). Ač scénář napsal samotný McEwan a režie se chopil slavný John Schlesinger, film byl poměrně propadák. Zbývá tedy ještě poslední možnost, audio-verze. A tu bych v tomto případě vřele doporučil.

Vzhledem k faktu, že herecký ansámbl rozhlasové verze Nevinného je, jak už jsem napsal, špičkový, samotná nahrávka je výjimečně kvalitně zpracována a vhodně zkrácena (nejmorbidnější část knihy je v rozhlasové hře o něco méně popisná a naturalistická), máte-li dvě hodinky času, který si přejete zpříjemnit kvalitním zpracováním jednoho z románů Iana McEwana, nebudete litovat, pokud si Nevinného poslechnete. Můžete tak učinit např. prostřednictvím mé oblíbené Audiotéky. Snad se vám bude tahle neobvyklá rozhlasová líbit tak jako mně.

Lit.: Semelková, Jana: Ian McEwan: Nevinný – Ivan Trojan je Nevinný. In web Audiokniha roku, b. d. (asi 2013). – Cit.:  Píše se rok 1955. Do rozděleného Berlína přijíždí nesmělý Angličan, technický zaměstnanec Královské pošty, aby se svým skromným přispěním podílel na ambiciózní přísně tajné společné operaci s názvem Gold americké CIA a britské MI6, která znamenala vyhloubení tunelu do sovětské okupační zóny, odposlouchávání telefonních hovorů a zachycování sovětských šifrovaných zpráv.

 
Nevinný

Monstrózní plán byl sice Sověty odhalen v samotném počátku sovětským krtkem působícím mezi Brity, ale sovětská strana zasáhla až v dubnu 1956. Nechtěla pravděpodobně ohrozit svého člověka.

Leonard Marnham však nežije jen svou prací. Berlín, který ho překvapil stále citelnou poválečnou chudobou i vzrůstajícím napětím rozděleného světa, pro něho znamená i vstup do dospělosti i první milostnou zkušenost. Jeho láska k o několik let starší rozvedené Marii je hluboká a silná. Přesto jí není dopřáno pokračování, přesto zasáhne nečekaná událost a milenci se musí pod tíhou svého provinění rozejít. Musí?

Ian McEwan napsal silný špionážní román, který má základ v reálném světě. Fakta jsou v něm jasně dána, jsou reálná. K nim autor připojil tragikomické události, které ve svém součtu znamenaly konec jedné velké lásky na pozadí nelítostného soupeření o berlínské prvenství britských a amerických tajných služeb v rámci společného projektu. Tragikomické osudy jednotlivých postav jsou pak výsledkem nezměrné autorovy fantazie.

Jedinečná McEwanova kniha Nevinný zaujala Jana Koláře natolik, že okamžitě po jejím dočtení se rozhodl, že román zdramatizuje pro rozhlas: „…uvědomil jsem si, že ji musím pojednat věcně, ‚brechtovsky‘, s důrazem na přesnost a rytmus. A věděl jsem, že ideálním režisérem šestidílného seriálu by byl Ladislav Smoček.“ Ladislav Smoček v roce 2003 výzvu přijal. Jednotlivé postavy obsadil ideálními protagonisty pro takovou látku. Leonarda Marnhama, nezkušeného Angličana, svěřil Ivanu Trojanovi. Jeho partnerkou v roli Marie se stala Zuzana Stivínová. Zkušeného amerického zpravodajce si zahrál Ladislav Mrkvička. Vznikl rozhlasový seriál, který jde přesně po stopách knihy a přináší na její obsah nový pohled. Kdo nečetl thriller Iana McEwana, po vyslechnutí rozhlasového seriálu po něm okamžitě sáhne. Alespoň mně se to přihodilo. Obě podoby stojí za to, obě mne uvedly do světa, v němž jde především o tajné informace, o správné klamání nepřítele, jen někdy není jasné, kdo tím nepřítelem vlastně je.

Lit.: Juračková, Lenka: Ian McEwan: Nevinný – Nevinný válí i jako audiokniha. In web Audiokniha roku, b. d. (asi 2013). – Cit.:  Knižní vydání Nevinného u nás vyšlo dvakrát. Poprvé v roce 1993 a další vydání pak roku 2010, to je obecně hodnoceno jako mnohem zdařilejší, s lepším překladem i doslovem. Jak je na tom audiokniha, která podle této předlohy vznikla? Určitě první, co vás zaujme, je, že knihou neprovází pouze jeden hlas, ale je jich hned desítka. Z těch známějším vyberme třeba Ivana Trojana, Zuzanu Stivínovou, Jiřího Lábuse, Petra Vacka nebo Ladislava Mrkvičku. Co jméno, to dabingová osobnost. To je první plus audioknihy. Další přicházejí vzápětí!

Nevinný

Tak například rafinovanost knihy. Pod záminkou výstavby skladiště vyhloubili spojenci tunel k telefonním kabelům nepřítele, aby se dostali k jeho šifrovaným zprávám. Netuší však, že tato tajná akce byla Sověty odhalena ještě před jejím začátkem… Dobré doplnit, že se příběh odehrává v poválečném Berlíně padesátých letech 20. století a zápletka má reálný základ (operace Gold z roku 1955).

Jedinečná je kniha ve své rozmanitosti. Chvíli se tváří jako thriller, na dalších deseti stranách je z ní romantický příběh a skončíte u toho, že se nahlas smějete a nemůžete přestat!

Ten, který dělá příběh čtivým, je určitě hlavní hrdina Leonard. Klidně by se dalo říci, že obyčejný člověk čelí velikosti dějin a nemůže jejich běhu zabránit. Leonard je zaměstnanec ministerstva pošt, který se dostane do konfliktu s událostmi, které přesahují jeho chápání.

Po poslechu si budete nejen chtít knihu přečíst v papírové podobě, ale budete pátrat, jaké další knihy od Iana McEwana je ještě možné na českém trhu získat a přečíst si. Opravdu bych řekla, že se jedná o jednu z nejpovedenějších audioknih vůbec. Dialogy herců skvěle doplňuje dobová hudba, zvuky ptáků, letadel, cinkajících příborů, prostě realita jak vyšitá!

Audioknihu hodnotím na 95 %, pět procent ubírám jen proto, že mi občas přišlo, že nemám příliš prostoru pro svou fantazii a zamýšlení se nad dějem a postavami, v čemž by mi asi papírová kniha poskytla větší možnosti. Na dvouhodinovou cestu ideální společník. Tedy… budete muset ještě šest minut sedět v autě nebo stepovat na peróně a nedočkavě čekat na konec!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)