Tvůrci Panáčka – Richard Jelínek (1947)

Na Panáčkovi znám jako rickie. Narozen v roce 1947, tedy ještě před Vítězným únorem. Nerozhodnost, věnovat-li se loutkařině či architektuře z doby střední školy trvala po celá studia na Stavební fakultě ČVUT. Projektování, především obnově historických staveb, se věnuje již 35 let. Během těch let ještě stihl studovat na tehdejší SOŠV, „Hollarce“, (dnešní Výtvarná škola V. Hollara) a na FA ČVUT a FF UK Dějiny umění a architektury a pokoušet se ochotnicky hrát.

Upřímný vztah k rozhlasu se samozřejmě datuje již útlého mládí. A třebaže v pozdějších letech převažoval spíše zájem o literaturu v podobě tištěné, tedy neinterpretované, nikdy na rozhlas nezanevřel. Třebaže poslouchal pozorněji rozhlas zahraniční než československý.

Po roce 1990 začal Československý a později Český rozhlas poslouchat daleko více a začal se více zajímat i o okolnosti vzniku pořadů a jejich tvůrce. Avšak nesystematicky.

Teprve technický rozvoj, potažmo internet, umožnil znovu poslouchat jak rozhlas ze Slovenska, tak i odjinud. A pak nejen poslouchat, ale i natáčet pořady a sbírat informace o nich. A tím zatím posledním krokem pak byl na podzim 2005 objev diskuzních stránek o mluveném slově a pak i stránek Panáčka. Od té doby se věnuje sbírání informací především k pořadům regionálních studií Českého rozhlasu a ze Slovenska a výběrově i jiného zahraničí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)