Téma – Omladina – První český inscenovaný proces (2011?)

V lednu 1894 byla česká občanská společnost, představovaná mladými vzdělanci mezi studenty a dělníky, postavena rakouskými úřady před soud s předem jasným výsledkem. Připravil Ivan Štern. Zvuk Dana Sochorová a Radek Veselý. Dramaturg a režie Jan Sedmidubský.

Jiří Hromada, Svatopluk Schuller, Otakar Brousek II. a Jaroslav Someš.

Natočeno 2011 (?). Repríza 22. 4. 2012 (ČRo 6, 20:10 h.) v cyklu Téma; 19. 8. 2012 (ČRo 6, 20:10 h.) v cyklu Téma; 19. 6. 2020 (ČRo Plus, 21:10 h.); 10. 1. 2023 (ČRo Plus, 21:10 h.) v cyklu Dokument Plus. K poslechu zde.

Pozn.: Co spojuje prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína s literárním buřičem a anarchistou Stanislavem Kostkou Neumannem? Oba byli jedněmi ze souzených v legendárním procesu s takzvanou Omladinou, který někteří historikové označují za první český politický monstrproces. Konal se v lednu a únoru 1894 a ze 76 obviněných osob bylo osm osvobozeno a zbylých 68 odsouzeno dohromady na téměř sto let vězení. O co v tomto procesu vídeňské vládě šlo? Byla trestná činnost odsouzených skutečná – nebo jen smyšlená?  (anotace)

Lit.: Štern, Ivan: Inscenovaný proces s Omladinou. In web ČRo 6, srpen 2012 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Téma ve 20:10. Když se 90. letech 19. století zrodila politicky, kulturně i národně vyspělá česká občanská společnost, představovaná mladými vzdělanci mezi studenty a dělníky, rakouské úřady zřetelně zneklidněly.

Pohyby ve společnosti, zejména pak jejich veřejné projevy, a to i v podobě demonstrací, si neuměly vysvětlit jinak, než že jde o široce založené spiknutí.  Protože však žádné neobjevily, rozhodly se je uměle vytvořit na pražském policejním ředitelství.

Zrodila se Omladina, která byla vzápětí, v lednu 1894 postavena před soud s předem jasným výsledkem.  O průběhu a okolnostech procesu je dnešní vydání pořadu Téma.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)