Téma – Smlčí-li pravdu spisovatel, lže (2011)

Český vzdor roku 1956. Připravil Pavel Hlavatý.

Natočeno 2011. Premiéra 23. 10. 2011 (ČRo 6, 20:10 h.; 50 min) v cyklu Téma. Repríza 28. 7. 2020 (ČRo Plus, 21:10 h.); 4. 4. 2023 (ČRo Plus, 21:10 h.). K poslechu zde.

Pozn.: Sjezd československých spisovatelů v roce 1956 byl ostře sledován nejvyššími představiteli československé komunistické strany. Právem: nedlouho před sjezdem se sešli sovětští komunisté, aby jim Nikita Chruščov „odhalil“ bizarní rozměry i následky Stalinova kultu. Na sjezdu v Praze vystoupil například spisovatel Jaroslav Seifert, kterého v roce 1929 vyloučili z KSČ, na obranu vězněných spisovatelů, čímž si vysloužil zákaz publikování na několik let. Na sjezdu spisovatelů vystoupil s příspěvkem i básník František Hrubín, a veřejně řekl, že „náš lid lze přirovnat k labuti uvězněné v ledu“. Projev mu přinesl izolaci ze strany oficiálního režimu, Hrubín byl zastrašován a trpěl depresemi. O rok později vystoupil s příspěvkem, v němž se své vystoupení pokusil vysvětlit. Od režimu si vysloužil uznání a mohl zase publikovat – to vše ale za cenu traumatizujícího pocitu osobního selhání. Co se vlastně mezi našimi spisovateli v roce 1956 odehrálo? O tom v repríze dokumentárního pásma s názvem Smlčí-li pravdu spisovatel, lže, uvažuje publicista Pavel Hlavatý. (anotace)

Lit.: Hlavatý, Pavel: Smlčí-li pravdu spisovatel, lže. Český vzdor roku 1956. In web ČRo 6, říjen 2011 (anotace). – Cit.:  Smlčí-li pravdu spisovatel, lže, prohlásil básník Jaroslav Seifert ve svém dodnes dech beroucím projevu z tribuny spisovatelského sjezdu v Praze roku 1956.

Bylo to po Chruščovově odsouzení Stalina, ale Seifert svým projevem vlastně zachránil čest národa – na rozdíl od Varšavy a Budapešti se toho roku v Praze celkem nic nedělo.  Brzy tak zapadla i naděje na takzvané „oteplení“ poměrů v zemi.  Druhý sjezdu Svazu československých spisovatelů připomeneme v dnešním dokumentu Pavla Hlavatého.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)