História v piesni – Pieseň o zbojníkovi Demikátovi Paľovi (Historie v písni – Píseń o zbojníku Demikátovi Paľovi, 2024)

Feature připravil Rasťo Andris.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 10. 2024 (SRo 3 Rádio Devín, 18:00 h.).

Lit.: anonym: História v piesni: Pieseň o zbojníkovi Demikátovi Paľovi. Rozhlasová tvorba. In web SRo Rádio Devín, 23. 10. 2024 (článek). – Cit.:  Veru už zabili Ďenikáta Paľa ,

maľi povoľenia od pána Šurmana,

pán Šurman sa dívau

zo saskej bučini,

ako Děnikáta Paľíka mučili.

V textoch slovenských ľudových piesní nachádzame množstvo historických príbehov tej-ktorej doby. Melódie s témou tragických skutkov, prírodných pohrôm, vojen, či katastrof, plnili funkciu akejsi informačnej služby. Stali sa záznamom o neobvyklej udalosti a šírili sa ďalej ústnym podaním v textoch nápevov.

Témou aktuálnej časti je Pieseň o zbojníkovi Demikátovi Paľovi.

Fenomén zbojníctva má na Slovensku svoje nezastupiteľné miesto v repertoári mnohých ľudových piesní. Predstava silného muža, ktorý bohatým bral a chudobným dával sa stalo hlavne v období osvietenectva silným motívom na aktiváciu národného povedomia. Zbojníctvo a zbojstvo sme tu však mali od nepamäti. Archívne správy už od stredoveku sú toho jasným príkladom. Nespravodlivosť, chabá životná úroveň a chudoba bola vždy prvým predpokladom kolektívnej ale aj osobnej vzbury.

Svoje nezastupiteľné miesto v ľudovom hudobnom repertoári zbojníckych piesní má na Slovensku región Podpoľania. Rázovité prostredie, sociálne pomery a s tým spojené pracovné zaradenie obyvateľstva ako pastierstvo, drevorubačstvo dalo podnet k vytvoreniu osobitej spevnej tradície.

Jeden z najdojímavejších príbehov sa skrýva pod menom zbojníka Paľa Demikáta z Klokoča. Existuje niekoľko variant textového materiálu opisujúceho jeho posledné chvíle. V relácii Históri v piesni si niektoré z nich priblížime. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)