Piesne a príhody ľudí z Podkoníc (Písně a příhody lidí z Podkonic, 1984)

Připravila Darina Laščiaková. Hudební spolupráce Ivan Dubecký.

Účinkují Darina Laščiaková a lidé z Podkonic.

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1984. Premiéra 14. 10. 1984. Repríza 5. 3. 2016 (Rádio Pyramída) k příležitosti 90. výročí Slovenského rozhlasu.

Pozn.: V roku 1978 vznikol v redakcii ľudovej hudby na námet Dariny Laščiakovej nový cyklus hudobno-slovných pásiem „Hory, ľudia a pieseň“. Darina Laščiaková sa pri tvorbe jednotlivých relácií sústreďovala najmä na ľudí z horských a podhorských oblastí Slovenska, na ich rozprávanie o neľahkom živote a práci, ktoré boli vyvážené životnom múdrosťou respondentov, ich zmyslom pre pravdu, spravodlivosť a lásku k blížnemu. Obraz o živote dopĺňali piesne v podaní autentických nositeľov tradície, ale spev od nich často prebrala Darina Laščiaková, rovnako ako dopovedala ich myšlienky a dopĺňala vlastnými úvahami.

Spolupracoval s ňou hudobný skladateľ Ivan Dubecký, ktorý piesne pohotovo spracoval pre Orchester Ľudových nástrojov bratislavského rozhlasu.

Pripomenieme aspoň niekoľko obcí a oblastí, ktoré takto Darina Laščiaková navštívila: Srňacie, Dobročské lazy, Myjavské kopanice, Zlatú baňu, Kľak, Ostrý grúň, Rapču, Oravské veselé, Bobrovec, Kamienku, Riečnicu, Terchovú, Selec, Liptov, Šariš, Gemer i Záhorie. Cyklus „Hory, ľudia a pieseň“ sa vysielal na stanici Bratislava v Nedeľu 17:30 a v Sobotu 21:05.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)