Přerušená noc poručíka Kapperera (2016)

Připravil Stanislav Motl. Němečtí vojáci, o nichž se po válce dlouho mlčelo. Přestože se nevrátili domů, nepatřili ani mezi padlé, ani mezi zajaté. Jako by ti lidé nikdy neexistovali…  Začíná příběh poručíka Adalberta Kapperera.

Natočeno 2016. Premiéra 7. 3. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 29 min) v cyklu Stopy, fakta, tajemství…  (268). Repríza 13. 3. 2016 (ČRo Plus, 7:33 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Přerušená noc poručíka Kapperera. In web ČRo 2 Praha, březen 2016 (anotace). – Cit.: Němečtí vojáci, o nichž se po válce dlouho mlčelo. Přestože se nevrátili domů, nepatřili ani mezi padlé, ani mezi zajaté. Jako by ti lidé nikdy neexistovali.

V době, kdy Spolková republika Německo začala vyplácet pozůstalým po padlých vojácích wehrmachtu – později dokonce i po padlých příslušnících jednotek SS – finanční odškodnění, v případě mužů, o kterých je řeč, to neplatilo. Ba co víc, leckdo je dokonce považoval za zrádce.

A tak je tomu mnohdy ještě dodnes. O jaké lidi to vlastně šlo? A proč dodnes mohou dokonce ještě někomu vadit? Začíná příběh poručíka Adalberta Kapperera.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)