Tělo vydala řeka (2016)

31. díl  cyklu Historie českého zločinu. Jaro 1968 a série vražd pražských homosexuálů, z nichž většina zůstane neobjasněna. Bude to i případ, kterému kriminalisté přezdívali „Pasáček“? Kriminalista Jaroslav Zahrádka tentokrát hledá nejen vraha, ale dlouho pátrá i po totožnosti oběti… Připravila Bronislava Janečková. Scénář Bronislava Janečková a Miloš Vaněček. Režie Vít Vencl. Zvuk Petr Šplíchal.

Účinkují Jan Battěk, Pavel Langer, Tomáš Karger, Zdeněk Velen, Richard Fiala, Zdeňka Sajfertová, Jaroslav Šmíd.

Natočeno 2016. Premiéra 5. 10. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.) v cyklu Historie českého zločinu. Repríza 28. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Lit.: Janečková, Bronislava – Taud, Rastislav – Vaněček, Miloš: Tělo vydala řeka. In web ČRo 2 Praha, říjen 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Srpen 1968 a sériový vrah homosexuálů? V době, kdy homosexualita nebyla „už“ sedm let trestná? Mezi květnem až srpnem 1968 bylo nalezeno ve Vltavě mezi Bráníkem a Podolím postupně devět balíků rozřezaného těla muže ve věku 17–25 let. Tělo bylo rozřezané obyčejným nožem, kosti ruční pilkou. Chyběla hlava.

K identifikaci tak mordparta pod vedením majora Jaroslava Zahrádky měla jen jizvu po operaci slepého střeva a na rameni vytetované srdce s nápisem Pepa. Muž byl zřejmě homosexuál. V roce 1968 už homosexualita nebyla sedm let trestná. Přesto byl problém se do komunity dostat.

Pátrání na nádražním WC

Policisté zkusili obvolat pár telefonních čísel z WC na Hlavním nádraží, kde se homosexuálové scházeli. Jeden z autorů nápisů typu „Volej i v noci – rozpustilý Toník“ nebo „Zdeník z Michle – pohotově a rychle“ je přivedl na jméno oběti. Osmnáctiletý homosexuál Karel Batěk.

Kvůli několika vraždám homosexuálů měli kriminalisté podezření na sériového vraha. Rozřezané tetování na rameni ale ukazovalo i na možné zabití z nešťastné lásky… Vrah se nakonec přiznal sám. Jiří Duchoň, tramp a bývalý milenec Karla Batěka nakonec nevydržel tíhu výčitek.

Šlo „jen“ o zhrzeného milence?

Ukázalo se, že Duchoň nejenže Batěkovo tělo rozřezal (v jeho bytě se našla postel se zakrvácenou matrací, krevní stříkance na zdi i pilka na železo s mikroskopickými částečkami kostí), ale třeba bundu své oběti prodal. Kriminalisti zjistili, že i mezi trampy měl divnou pověst.

Působil zakřiknutě. Ale když mu třeba někdo zasedl jeho místo u ohně, byl schopný ho popálit větví a zmlátit. Major Zahrádka proslul lidským přístupem k pachatelům, psychiatrický i psychologický posudek vraha ale smířlivý nebyl. Duchoň dostal 12 let. Hlava oběti se nikdy nenašla.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)