Zaručeně pravý padělek (2016)

39. díl cyklu Historie českého zločinu. Trh s uměním je v centru pozornosti mnoha sběratelů, ale i podvodníků. Jeden z největších případů padělání uměleckých děl řešila ostravská policie od roku 2013. Téměř dvě stovky padělků si tehdy koupili nejen desítky lidí, ale do svých aukcí je nakoupila řada galerií. Tým kriminalistů, který případ vyšetřoval, vedla kpt. Lenka Burdigová, a ta jej také pro 39. díl cyklu Historie českého zločinu komentuje. Scénář napsala Bronislava Janečková a Lenka Burdigová. Režie Dimitrij Dudík. Zvuk Petr Šplíchal.

Účinkují Ivan Řezáč, Petr Halíček, Zdeněk Hruška, Jiří Knot, Jaroslav Vlach, Pavel Batěk, Filip Kaňkovský, Antonie Talacková, Jan Teplý II.

Natočeno 2016. Premiéra 30. 11. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.) v cyklu Historie českého zločinu. Repríza 3. 12. 2016 (ČRo 2 Praha, 10:04 h.); 15. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 26. 12. 2018 (ČRo Plus, 23:04 h).

Lit.: Janečková, Bronislava – Taud, Rostislav – Burdigová, Lenka: Zaručeně pravý padělek. In web ČRo D dur,  30. listopad 2016  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Jak automechanik bez vzdělání padělal obrazy za miliony. Jeden z nejrozsáhlejších a nejkomplikovanějších případů padělání uměleckých děl na Moravě. Svůj původ měl ale na druhém konci republiky. V Chomutově.

V roce 2013 Zlínsko zaplavily padělky obrazů. Některé se objevily i v Čechách. Šlo o napodobeniny prací Aloise Schneiderky, Františka Podešvy, Karla Hofmana a Kamila Lhotáka. Do případu byl zapletený i znalec, který vydával falešné posudky. Přesto byly padělky od originálních prací rozeznatelné:

„Tohle je pravý Podešva. Sice stejný motiv, ale styl malby je jiný. Třeba ten detail ruky. V poměru k tělu je moc velká. Perspektiva obrazu je mizerná. Takhle by to Podešva nikdy nenamaloval. Tohle je dílo naprostého amatéra, který se jen snaží Podešvu napodobit. Je to bezcenné.“ Prohlédněte si sami Podešvovy obrazy ve videu.

Použito staré plátno i rám odpovídající době. Malba však není olej, ale tempera, protože se nerozpouští v terpentýnovém oleji. V období, do kterého je vznik obrazu falešně datován, se však ještě tempery nevyráběly. Aby obraz vypadal jako namalovaný olejem, nastříkal jej falzátor lazurou. (…) Jde o zcela čerstvou barvu patinovanou prachem z vysavače a slabým odvarem čaje. (…) Falzátor nerespektoval základní proporce figurální malby a perspektivy. (…) Posuzované obrazy jakoby splynuly v jednotný styl, z čehož lze učinit závěr, že je maloval jediný autor.
ze znaleckého posudku

Nasazení kriminalisty-agenta

Policie se tedy pokusila skupinu infiltrovat tím, že se vydávali za kupce. Během nákupu se jim kromě jména znalce, který vydával posudky, podařilo získat ještě další jméno: Josef Ptáčník z Chomutova. Zakoupený obraz pak prošel chemickým rozborem a posudkem znalce z oboru ceny a odhadu děl výtvarného umění.

Kriminalisté v Chomutově mezitím sledovali Josefa Ptáčníka. Pravidelně nakupoval barvy v obchodě s malířskými potřebami. Překvapilo je ale, že jde o bývalého automechanika bez jakéhokoliv výtvarného vzdělání. Neměl ani základní uměleckou školu. Naprostý samouk.

Razie na třech místech současně

Všechna zatčení provedla policie najednou. První parta zajistila Ptáčníka v Chomutově, druhá souběžně znalce v Brně a třetí prodejce ve Vsetíně.V roce 2014 byli Ptáčník a znalec odsouzeni na pět a tři roky podmíněně (protože dosud nebyli trestáni). Prodejce byl zproštěn viny, protože podle soudu jednal v dobré víře, že jde o originály.

I z odsouzení živnost

Josef Ptáčník celé aféry využil k propagaci vlastních obrazů. Jak se dnes živí? Přečtěte si rozhovor, který s ním vedl Janek Kroupa.

Policie dohledala 197 padělků. Kupcům obrazů způsobily škodu milion korun (hodnota srovnatelných originálů by činila asi 12,5 milionu). Ptáčník musí kupcům vyplatit přes milion jako náhradu škody, soudnímu znalci byla na doživotí zastavena činnost.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)