Ženich nebo podvodník? (2016)

42. díl z cyklu Historie českého zločinu.  „Mohli by to být skvělí herci,“ konstatují při vyšetřování případu kriminalisté – a dodávají: „Jenže jsou to sňatkoví podvodníci“. Jejich úsilí jak vylákat na svých četných „snoubenkách“ peníze a cennosti, je až obdivuhodné. Používají metody, které se po desetiletí nemění a stejná zůstává naivita jejich obětí. Případy sňatkových podvodníků z 1. republiky jsou tématem 42. dílu Historie českého zločinu, který napsala Bronislava Janečková. Scénář Bronislava Janečková a Miloš Vaněček. Režie Vít Vencl. Zvuk Petr Šplíchal.

Účinkují Jiří Klem, Ladislav Hampl, Aleš Procházka, Jiří Žák, Marika Procházková, Jaromír Meduna, Klára Suchá, Jaroslav Vlach.

Natočeno 2016. Premiéra 21. 12. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.) v cyklu Historie českého zločinu. Repríza 27. 12. 2017 (ČRo Plus, 3:33 h.); 28. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

K poslechu zde.

Lit.: Janečková, Bronislava – Taud, Rostislav – Vaněček, Miloš: Ženich, nebo podvodník? Dva neuvěřitelné případy podvodníčků z časů Karla Čapka. In web ČRo 2 Praha, 21. 12. 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jeden sliboval sňatky a životní pojistku najednou. Druhý sám sehrál roli všech svatebčanů.

Bohumil Jirásek v dobovém tisku - Foto: zdroj: Muzeum policie ČRFormát mezi podvodníky byl Bohumil Jirásek. Tenhle rozvedený otec tří dětí seděl dvakrát ještě před válkou (dohromady 12 let). Ale stejně ho zase vzali jako úředníka do pojišťovny Viktoria. A když ho vyhodili pro nespolehlivost, tvrdil, že odešel jako vlastenec sám (šlo o německou pojišťovnu).

„Ředitel“ Bohumil Jirásek

Byl to pohotový řečník. Lidem za peníze slíbil cokoli: dobré místo, bohatého partnera (sám sňatek sliboval obvykle několika ženám najednou), levnou nemovitost nebo odprodej životních pojistek od údajně beznadějně nemocných lidí. Podvodů s pojistkami udělal na 150. Přišel si na milion.

V posledním zaměstnání ukradl formuláře s hlavičkou pojišťovny, na které psal falešné smlouvy. Oběti získával přes inzeráty. Představoval se jako ředitel pojišťovny. Nabízel sňatek i pojištění zároveň. A ženy mu dávaly vkladní knížky, skvosty po zemřelých manželích cenné papíry, úpisy, peníze…

Když se to provalilo, přišlo na něj na 200 udání. „Podvod pod 20 000 už nebereme. To si jen zapíšeme,“ svěřil se jeden úředník dobovému tisku. Nakonec ho ale soudili jen za 26 případů. Podvedené ženy se většinou bály ostudy a žaloby stáhly. A to některé z nich přišly o celý svůj majetek.

V roce 1929 dostal 56letý Jirásek 3,5 roku těžkého žaláře a pokutu 140 000 korun. Podle dobového tisku ze soudní síně odešel, až když dozorci vyprázdnili chodbu plnou rozladěných, podvedených „klientek“.

„Plukovník“ Václav Těšínský

Do historie českého zločinu se zapsal ještě jeden sňatkový podvodník. Václav Těšínský. V policejní evidenci je u jeho jména a fotografie napsáno: „Narodil se roku 1895 v Písku, vdovec, otec tříletého syna. Dosud třikrát trestaný, sňatkový podvodník. Vydává se s oblibou za inženýra nebo stavitele.“

Sňatkové podvody byly v té době běžné. Svědčí o tom i například Příběh sňatkového podvodníka z Povídek z druhé kapsy (1929) Karla Čapka. Úplně jiným případem, který ale taky mohl být Čapkovi inspirací, se zabývá díl Kde jsou děti?

Peníze obvykle vymámil i z příbuzných své „budoucí manželky“. V srpnu 1935 dovedl 36letý Těšínský svou druhou identitu (tentokrát plukovníka) do neuvěřitelných rozměrů. Uvěřila mu i dcera radního Bohumila Koníčková. Z její rodiny vytáhl 5000 korun a pak se originálně vyhnul svatbě.

Den před první termínem přišel do bytu Koníčkových s ovázaným prstem. Prý se sám postřelil. A tak svatbu odložili. Napodruhé tvrdil, že byl odvelen na tajnou misi, ale obřad že může proběhnout po telefonu. Hravě přitom do sluchátka odmluvil, jak sebe, tak roli svého velitele, ale i roli vojenského kaplana.

Případ Václava Těšínského v dobovém tisku - Foto: zdroj: Muzeum policie ČR

Druhý den si navíc nevěstu odvezl na svatební cestu. Když to prasklo, dostal půl roku vězení natvrdo a k tomu úhradu dluhu a škody za svatební výdaje ve výši 19 000 korun. Nejvíc samozřejmě utrpěla čest slečny Koníčkové. Naštěstí se později vdala. Za četníka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)