Pelikán o Čapím hnízdě (2017)

Petr Hartman. Glosa. Ministr Robert Pelikán vyvolává dojem, že záměrně přispívá k zlehčování smyslu stíhání šéfa hnutí ANO. Působí to jako promyšlená věc ministra Pelikána, jak znevěrohodnit dosavadní průběh vyšetřování a jak posílit pověst o účelovosti snahy stíhat Andreje Babiše.

Natočeno 2017. Premiéra 22. 8. 2017 (ČRo Plus, 18:33 h) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Pelikán o Čapím hnízdě. In web ČRo Plus, 22. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „V roli ministra spravedlnosti mám vykazovat mimořádnou zdrženlivost, pokud jde o komentování případů řešených naším justičním systémem,“ tolik citace z vyjádření Roberta Pelikána, kterým zdůvodňoval svůj nesouhlas s publikováním rozhovoru v týdeníku Respekt.

V jedné jeho části zpochybňoval postup policie při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Konkrétně její žádost o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání hodnotí jako záměrné ovlivnění voleb. Článek názorně dokazuje, že mimořádně zdrženlivým nebyl. Přitom věděl, že s novinářem Respektu dělá domluvený rozhovor, že jeho slova jsou nahrávána a budou tudíž publikována.

Kdyby Robert Pelikán skutečně nechtěl dosavadní práci policie týkající se kauzy Čapího hnízda nijak komentovat, mohl mlčet. Když si poslechnete záznam dialogu, je zřejmé, že se neuřekl v nějakém afektu.

Naopak mluvil pomalu a pečlivě volil slova. Působí to proto jako promyšlená věc, jak znevěrohodnit dosavadní průběh vyšetřování a jak posílit pověst o účelovosti snahy stíhat Andreje Babiše.

Když se to nasadí na to, že jeho osobní názory byly zneužity novináři, může to na veřejnost více zapůsobit.

Kdo měl zájem na prodlevách?

Tím spíš, když Robert Pelikán trvá na tom, že policie by se měla zabývat užitečnější prací, než pár týdnů před volbami obtěžovat sněmovnu žádostí o vydání zmiňovaných poslanců k trestnímu stíhání. Po volbách totiž bude muset s největší pravděpodobností tento postup zopakovat.

Robert Pelikán tím vyvolává dojem, že policie úmyslně brzdila vyšetřování, aby svoji žádost takto mohla načasovat. Podle vyjádření vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové byla sice délka dosavadního vyšetřování jen hraničně přijatelná, zároveň však podle ní vyšetřování zpomalovala neochota k součinnosti ze strany některých privátních subjektů.

Proto vrchní státní zastupitelství upozornilo dozorujícího státního zástupce, aby se aktivně přičinil o zkrácení průtahů. Zjednodušeně řečeno na prodlevách měli zájem ti, kterých se vyšetřování kauzy Čapího hnízda týká.

Je s podivem, že to ministr spravedlnosti nebere při kritice práce policie prakticky v potaz.

Vyvolává tím dojem, že záměrně přispívá k zlehčování smyslu stíhání Andreje Babiše. Což by jako ministr spravedlnosti činit neměl. Přitom z citace Pelikánova vyjádření za publikovaným rozhovorem v týdeníku Respekt je zřejmé, že si je toho vědom.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)