Partia biliardu (Partie biliáru, 1982)

Alexander Grin.  Rozhlasová hra pro celou rodinu. Dramatizace Dagmar Kovářová. Hudební improvizace Víťazoslav Kubička. Mistři zvuku Peter Janík a Juraj Ďuriš. Režie Oľga Janíková.

Účinkují Ľubo Roman, Ctibor Filčík, Vlado Müller, Štefan Mandžár, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Nataša Kulíšková a Gustáv Legéň.

Nastudoval Československý rozhlas v roce 1982. Premiéra 18. 7. 1982 (Rádio Devín, 12:00 h.). Repríza 5. 12. 2018  (Rádio Devín, 21:30 hod.; 38 min.); 2. – 8. 5. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šenc, Martin: Týždeň Európy a európskych autorov. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 26. 4. 2024 (článek). – Cit.: Tento týždeň sa pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie venujeme tvorbe európskych autorov. Prinesieme vám niekoľko textov z cyklu Súčasná európska poviedka, kde si predstavíme spisovateľov z pomerne málo známych literárnych končín. Ponúkneme tiež dlho nevysielanú rozhlasovú adaptáciu divadelnej komédie írskeho dramatika Georga Farquhara Gavalieri, ale tiež napínavú rozhlasovú hrú podľa prózy ruského spisovateľa Alexandra Grina Partia biliardu. Nebude chýbať ani pásmo Martina Kalužáka, ktoré hovorí o histórii vzniku Európskej únie a podrobne mapuje cestu Slovenska do tohto spoločenstva. Nachvíľu sa vrátime aj ku knihe Čo Dante nevidel a ponúkneme vám tri časti čítania na pokračovanie z tohto mrazivého svedectva o osude židov v koncentračnom tábore. Knihu napísal Jozef Lánik, čo je umelecký pesudonym Alfréda Wetzlera. A nebude chýbať premiérová relácia z cyklu V skratke. Autorka Michaela Macejková v nej reflektuje špecifickú oblasť poézie, ktorá sa označuje ako ženská. (…)

Pokračujeme napínavou rozhlasovou hrou podľa prózy ruského spisovateľa Alexandra Grina. Autor, vlastným menom Alexander Stepanovič Grinevskij, je známy na celom svete a svojich priaznivcov si získal vďaka veľkému zmyslu pre tvorbu atmosféry, brilantnému dialógu, nekonvenčnosti či neskrotnej fantázii. Presne tieto vlastnosti má aj Grinova poviedka Gnorov život, ktorú pod názvom Partia biliardu pre rozhlas zdramatizovala Dagmar Kovářová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)