O Glashtinovi a slepé dívce (2022)

Zdeňka Psůtková. Irská pohádka o bytostech zrozených z mořských vln, o zrádném snění, které nás odtrhne od lidí a světa víc než slepota. Zvuková verze divadelní inscenace Divadla Polárka. Scénář a režie Hana Mikolášková. Hudba David Smečka. Hrají: housle – Vít Malecha, kytara/ niněra – David Smečka, kytara – Ondřej Hudeček, kontrabas – Jáchym Panáček, flétna / whistle – Tomáš Sukup Gyanpuri, akordeon – Matěj Záhořík, buben – Jaroslav Tomáš. Mistr zvuku Marek Salamon.

Osoby a obsazení: Kiree (Alžběta Filipová), Glashtin (Václav Dvořák), chůva Nancy (Kateřina Francová), otec Tom (Matěj Záhořík), hrnčíř Evan a vypravěč (Tomáš Sukup Gyanpuri), maminka Mary (Kateřina Veselá), Patrick (Jaroslav Tomáš).

Natočeno 2022. Vydalo Indies v roce 2022 (MP3/FLAC, 50 min.). K poslechu zde.

Pohádka Z. Psůtkové byla realizována už v Československém rozhlase pod názvem O Glashtinovi.

Pozn.: Na břehu moře sedí mladá dívka. Jmenuje se Kiree a vlny před sebou nevidí – je slepá. Poslouchá moře a příběhy o moři, které jí vypráví chůva. Nejraději má ten o Glashtinovi, tajemném a uhrančivém muži, který každý rok vystupuje z vln, aby si odvedl do hlubin dívku, již pak lidské oko už nespatří. Kiree poslouchá a sní. Nevidí svět okolo sebe. Sní o moři a sní o Glashtinovi. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)