O Glashtinovi (1985)

Zdeňka Psůtková (na motivy irských pohádek). Hudba Vadim Petrov. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Jan Berger.

Osoby a obsazení: Kirie (Zlata Adamovská), Nancy (Věra Kubánková), Kiriin otec (Pavel Pípal), hrnčíř (František Filipovský), Kiriina matka (Věra Vlčková), Glashtin (Eduard Cupák), mořská panna (Miroslava Hozová) a vypravěč (Jiří Adamíra).

Natočeno v roce 1985.  Repríza 23. 4. 2006 (Praha, 13:00 h.; 44 min.); 22. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:00 h).

Pozn.: V roce 2022 vzniklo zvukové nastudování inscenace Divadla Polárka O Glashtinovi a slepé dívce, které vychází z textu rozhlasové hry.

Lit.: Boková, Marie: Rozhlasová klasika, její mistři a současnost. In Týdeník Rozhlas, 13/2007 (krátká zpráva – „recenze“?). – Cit.: Na nedělní pohádky nezapomíná Praha (už určitě půl století a pár roků k tomu). Dost vzácné opakování uhrančivé, až strašidelné irské pohádky (Zdeňka Plůtková: O Glashtinovi) znovu oživilo nezapomenutelné kouzlo osobnosti Eduarda Cupáka. Glashtin, děsivá a krásná bytost z moře, si přichází pro slepou dívku…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Díky moc! Úžasná pohádka se skvělým obsazením.

dobrý den, prosím Vás, kde se pohádka dá poslechnout či stahnout? dekuji moc

Úplně nejkrásnější pohádka která se mi vryla pod kůži a ne jen mě ale i mé rodině.moc rádi bychom si ji poslechli znovu ale koukám že moc šance už asi není.vera

Prosím zoufale o poslech této magické pohádky. Je pro mě fascinující. Verča

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)